Mergem de ceva timp la Voila. În special când avem chef de mese relaxate sau ne dorim să petrecem timp pe terasă. Am evitat până acum să scriem despre acest loc dintr-un motiv simplu: Radu Dumitrescu ne este prieten și după cum ne știți deja, vrem ca articolele noastre să fie cât mai obiective. Până la urmă ne-am dat seama că este o prostie să nu vorbim despre Voila. Și putem să fim obiectivi.
Locație
Voila este un bistro construit pe contraste. Respectiv într-o vilă veche boierească, pereții au fost lăsați la gri (tencuială), cu oglinzi mari încrustate în rame din ipsos. Lângă ele stau scaune și fotolii optzeciste semi-recondiționate care nu seamănă unul cu celălalt, mese colorate, veioze și flori din plastic, felinare, sticle pictate și fel de fel de litere volumetrice.
În sezonul cald are și o terasă liniștită, sub câțiva copaci generoși, într-o curte comună. Nu lipsesc nici de aici literele volumetrice, alături de un hipopotam mov din ipsos cu o singură ureche 🙂
E parte boem, parte hipsteresc, parte un kitch controlat. Per total, o atmosferă atipică și plăcută în peisajul Bucureștiului. Aici depinde și de gustul fiecăruia.
Meniu
Oficial discutăm despre bucătărie franțuzească. Și chiar există preparate “very french” și în meniul permanent și în meniul zilnic. Însă alături de ele apar mereu și preparate românești cu un twist sau ingrediente românești abordate într-o manieră franțuzească sau ce mai are chef să gătească Radu Dumitrescu în funcție de ce găsește în ziua respectivă la piață. Sau la furnizori. Pentru ca la Voila “se face piața” zilnic și se decide ad-hoc un meniu care este apoi scris cu creta pe tablă și prezentat oaspeților. Ne place stilul nepretențios și utilizarea unor ingrediente considerate poate „modeste” în alte locuri: lobodă, leurdă, dovleac, gălbiori și scrumbie sau macrou.
Meniul permanent este scurt (1 pagină). Dacă vrei să mergi la sigur poți alege un preparat pe bază de rață. Felul nostru preferat este pulpă de rață confiată alături de o porție de cartofi cu trufe sau piure de țelină. De asemenea, aperitivele cu brânză de capră nu sunt de ratat. De exemplu zacuscă cu brânză de capră gratinată.
Meniul zilei este și mai scurt: 5-6 preparate în total. Îți este prezentat pe o tablă, scris cu creta, la fel cum se obișnuiește și prin bistro-urile franțuzești din afară.
În 90% din cazuri de aici ne alegem preparatele. Produse de sezon, ingrediente locale, uneori pește sau experimente cu diferite tipuri de brânză pe zona de aperitiv. Când avem dubii și nu știm ce să ne alegem îl consultăm pe Radu. Ceea ce îți recomandăm și ție dacă ajungi la Voila.
Bineînțeles că și dorința asta de a experimenta și de a avea alt meniu în fiecare zi vine din când în când și cu preparate “nerodate” sau “first testing”. Adică sunt preparate mai bune decât altele sau zile mai bune decât altele. De multe ori privești meniul și preparatele sunt din povești atât de diferite, încât uiți total că ești într-un bistro franțuzesc. Pentru noi e parte din farmecul locului.
Vinuri
Lista de vinuri încape și ea într-o pagină. Este un mix de vinuri românești și vinuri franțuzești cu mici excepții din Italia și Rep. Moldova. O listă scurtă care include însă 6-7 variante pentru pahar.
Servirea
Ca mai peste tot în București, este loc de îmbunătățit pe zona de servire. În ideea în care fetelor care servesc și iau comenzile de la oaspeți le este teamă să își asume recomandări din meniu și devin cam stresate dacă le întrebi prea multe despre cum sunt făcute preparatele. Dar îl cheamă pe Radu dacă au dubii cu ceva 🙂
Lăsând de-o parte faptul ca Voila este un loc de suflet pentru noi, reprezintă o categorie de restaurante pe care o găsim esențială în orice context, dar mai ales într-un oraș care nu are o tradiție culinară.
Ce mai trebuie să știi:
- Lunea este închis, marți se deschide de la 14:00 iar duminica bistro-ul se închide mai devreme (în jur de 20:00).
- Voila Bistro este unul dintre locurile cu personalitate pe zona de social media (facebook/ Instagram). Poți arunca o privire pe pagina de facebook ca să vezi la ce ne referim.
- Pe Radu îl poți urmări/ citi și pe blog-ul lui cookatar.ro
George says
La recomandarea dvs, am decis sa incercam acest bistro intr-o dupa-amiaza de duminica. Experienta a fost tare amara. Ne-am asezat in curte, la o masa murdara. Am studiat meniul, ni s-a promovat brunch-ul la 50RON, am anuntat ca dorim sa comandam, apoi am asteptat vreo 10 minute. Intr-un final, a venit o domnisoara care ne-a anuntat ca brunch-ul nu mai exista(s-a terminat), peste nu mai au si … oricum bucataria se va inchide. Nu am mai avut pofta de nimic si am plecat. Probabil este un bistro exclusiv pentru prieteni, iar dl Radu nu doreste sa isi extinda categoria de clienti.
V-am urmarit cu interes blog-ul pana acum. Apreciez gestul dvs de a promova un prieten, chiar cu riscul de a va discredita munca depusa. Poate ar fi mai indicat sa faceti o sectiune doar pentru prieteni. Imi este greu sa cred ca ati putea aprecia un astfel de bistro. Este dificil sa fii obiectiv cu prietenii.
Mult succes in continuare!
amusebouche says
Salut George,
Iti multumim pentru increderea acordata. Ne pare rau sa auzim de experienta ta nereusita. Probabil ai ajuns la bistro la final de eveniment/brunch, inainte de inchiderea bucatariei. Nu incercam sa gasim explicatii. Iti putem spune doar ca situatia descrisa de tine nu reprezinta o stare de normalitate pentru Voila.
Cat despre articol – nu am scris despre Voila cu scopul de a ajuta un prieten. Este un loc care merita sa fie promovat in peisajul din Bucuresti.
Intelegem ca ai avut parte de o experienta neplacuta. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa generalizezi – mai ales ca nu ai incercat niciun preparat.
Radu says
Vă salut, dl. George! Regret nespus experiența avuta la Voila Bistro. O regret și îmi cer scuze. Voila este un loc pe care încercăm să-l ținem așa cum la descris amouse bouche în articol. O să vă dau câteva explicații pe care sper, cu stimă, să le acceptați.
-Am întrebat fetele și mi au zis că ați venit undeva în jurul orei 5 PM, în condițiile în care brunch ul era anunțat a se ține între orele 12 și 18. Era practic imposibil să mai găsiți ceva și pentru că noi ne încăpățânăm să facem aproape totul a la carte.
-Am anunțat de ceva timp că bucătăria se va închide duminica de la orele 20. Asta pentru că suntem oameni, pentru că luni e închis și pentru că e imposibil să mai gătești corect după niște zile extrem de obositoare.
-Luăm cantități limitate de pește și pentru, sau mai ales, că vrem să fie ÎNTOTDEAUNA proaspăt!!!
-Știți, dl. George, nu e neapărat rău să vi se spună nu mai avem mâncare. Asta însemnă că nu ne batem joc de clienți și nici de noi. Asta înseamnă că am gătit proaspăt, porții limitate, s-au vândut și asta a fost. Așa se întâmplă la Voila Bistro. Așa se va întâmpla mereu!!!
-probabil că masa a fost murdară în condițiile în care am avut cel puțin 40 de clienți la brunch și cumva ne au ucis puțin. În plus, terasa noastră este o grădină industrială iar frunzele și mugurii și florile de tei au tendința de a se așeza pe mesele clienților
-Amouse Bouche au prezentat o experiență. A lor la noi! De aici și până la alte asocieri de orice fel e cale lungă și nu mereu lipsită de răutate.
Uitați ce vă propun: la următorul brunch pe care îl vom face la noi, vă ofer o invitație de două persoane. Veniți, vă rog, și mâncați la noi. Abia atunci vom putea avea o experiență completă. Și dumneavoastră și noi.
Sper să acceptați încă o dată scuzele mele și să rămâneți fidel cititor al amouse bouche. Fac lucruri minunate și au o expertiză morală pe care puțini o au…
Cu respect, dl. George
Dl. Radu, Voila Bistro
George says
Salut Amusebouche, dl. Radu,
In primul rand, va multumesc frumos pentru reactiile prompte.
Trebuie sa recunosc ca sunt placut surprins ca ati publicat comentariul meu. Mai mult, ati avut amabilitatea de a raspunde.
Mi-ati dovedit intr-adevar ca dati dovada de transparenta si aveti o expertiza morala.
Pe scurt as dori sa raspund interventiilor dvs.
Catre Amusebouche
Poate, sub impulsul momentului, am generalizat fara sa incerc niciun preparat. Experienta dintr-un local/bistro nu este data doar de preparate, desi ocupa un loc important. Din pacate, nu am mai reusit sa reintru in acea stare de relaxare pentru a putea savura momentul. De altfel, am cedat ,,slotul nostru din bucatarie” unor domnisoare care abia venisera si pareau foarte familiare cu locul. Cu amabilitate, dansele ne-au recomandat rata.
Insa, cu siguranta vom reveni pentru a incerca unele dintre preparate si a impartasi din nou experienta pe blog, pentru o impresie echilibrata si corecta.
Stimate dle Radu,
Va multumesc pentru timpul acordat raspunsului dvs.
Probabil nu m-am informat corespunzator asupra orelor potrivite. Oaspetii dvs pareau foarte relaxati si familiari deci cu siguranta cunosteau obiceiurile locului.
Noi am ajuns la dvs in jurul orelor 16. De altfel, comentariul meu a fost publicat la ora 16.52.
Inteleg reactia dvs si sunt de acord ca nu este un lucru rau sa ti se spuna ca nu mai exista mancare.
De altfel, daca ne-ar fi comunicat de la inceput, atunci cand ne-am asezat la masa, ca bucataria se va inchide curand si brunch-ul nu mai exista, as fi inteles si nu as fi avut nicio reactie. Insa ne-au comunicat abia dupa ce am stat vreo 10 minute la masa, asteptand sa comandam. In tot acest timp, nu au venit clienti noi.
Inteleg acum ca ati avut o dupa-amiaza aglomerata. Intr-adevar am observat ca fetele, desi pline de solicitudine si dornice sa ajute, erau depasite de situatie.
M-ati convins sa revin la dvs pentru o experienta completa pe care promit sa o impartasesc pe blog.
Va doresc mult succes in continuare!
Numai bine,
George!
E. Moraru says
Bună ziua, D-le Radu !
Mi-a plăcut mult ceea ce am citit despre Restaurantul Voila.
Mă bucur că gătiţi zilnic. Ştiţi, în Franţa e ceva obişnuit să ţi se spună
“Am terminat mîncarea !”. Mulţumeşti şi pleci zîmbind.
Aş vrea să vin să înfulec ceva bun, franţuzesc, la Voila Bistrot.
Aveţi cumva o listă de bucate franţuzeşti online, actualizată la 1-2 ore ?
Vă urez succes şi aştept să îmbuc ceva.
Mulţumesc !
radu says
Bună ziua! Nu, din păcate nu am o listă pe care să o actualizez la o oră, două. Ne este practic imposibil să facem asta. Dar puteți trece pe la noi, zilnic găsim ceva nou de făcut/gătit 🙂
Alexandra Bucur says
INCREDIBIL! Sunt în stare de şoc! Un schimb de comentarii care-mi pare absolut utopic. Este prima oară când intru pe amusebouche.ro (şi mă bucur că s-a întâmplat) şi nici nu obişnuiesc să-mi expun părerile online şi (mai ales) public.
Vă mărturisesc însă cu toată sinceritatea şi cu tot dragul că eu nu am mai văzut o discuţie online între 2 necunoscuţi, începută cu o plângere!!!, atât de civilizată, de manierată, de… tolerantă.
După tot ce se întâmplă zilnic în traficul din Bucureşti, în restaurante, pe străzi, în magazine, etc, după cât de „încuiaţi” suntem, de intoleranţi, de inutil de severi şi necruţători cu cei din jur, după toate conflictele absolut inutile în real şi în online (pentru că, nu-i aşa, everybody’s got an opinion on anything), dai întâmplător peste o recenzie de restaurant şi vreo 3 comentarii şi rămâi uluit. Ia uite, băi, că se poate să fim şi noi oameni.
Iertaţi-mă, vă rog, că fac such a big off-topic deal, dar asta spune multe despre site-ul ăsta, despre conţinut şi target. Felicitări!
La Voila n-am ajuns încă (nu ştiu ce aştept), dar pe Radu îl urmăresc de mult timp, din umbră, pe FB şi pe Cookatar, şi am înţeles că e un om foarte fain şi bun. Şi dacă găteşte precum scrie, atunci sigur-sigur preparatele de la Voila nu duc lipsă de personalitate.
Mulţumesc pentru o experienţă rară, „amousebouche”, „Radu” şi „George”.
amusebouche says
Multumim si noi, Alexandra! 🙂
Gogu says
Am fost in aceasta seara de ziua mea cu sotia la acest „bistro” deoarece mi-am dorit ceva romantic, linistit si cu mancare buna. Pun intre ghilimele bistro deoarece nu avea nimic in comun cu acest termen, mai degraba club sau sa zicem maxim gastropub. Un DJ cu muzica care o dadea din ce in ce mai tare, cu hipsteri care se plimbau printre canapele cu pahare de gin in mana. Macar daca mancarea ar fi fost cine stie ce. Nu stiu cum sunt altii dar eu de 180 de lei ma asteptam la ceva cel putin ok. Am mancat niste „obrajori” de vita care cica au fost tinuti 12 in cuptor, dar erau atosi, acompaniati de o mana de varza gatita, absolut insuficienta pentru cantitatea de carne din farfurie. Sotia a avut o pulpa de pui simpla (fara nimic special la ea) cu niste gnochi „pospaiti” cu blue cheese, o chestie uscata si fada. Astea 2 feluri de mancare avea preturi de peste 30 de lei, desi nu faceau nici 10 lei la gust. Ce a mai salvat din seara a fost desertul si vinul rose. Stiu ca poate multi o sa zica ca nu a fost pe gustul meu, dar credeti-ma ca am mancat in toata Europa la multe restaurante, bistro-uri, trattorii, osterii, beer garden-uri etc. Aici mi se pare o mare teapa si doresc sa informez si pe ceilalti cititori ai acestui blog de asta. M-am saturat de pretentii de mancare cu preturi mari, dar in farfurie mai nimic.
Amuse Bouche says
Salut Gogu,
Ne pare rau de experienta ta, dar nu suntem de acord cu tine.
In primul rand, ai mers intr-un loc necunoscut pentru o ocazie speciala.
Cu asteptari nerealiste, fara sa te informezi inainte despre ce e vorba. Din descrierea ta cred ca ai nimerit la un eveniment cu tematica, probabil ceva cu gin. Nici vorba de atmosfera romantica si linistita 🙂
Tinand cont de acest context, nu aveai cum sa te simti bine. Indiferent cum a fost mancarea.
In al doilea rand, nu iti poti da cu parerea despre mancarea dintr-un restaurant dupa o singura vizita, mai ales in contextul dat. Chiar daca ai mancat la multe restaurante prin Europa.