Domeniul Manasia este unul dintre acele puține locuri din România în care realitatea de la fața locului este peste așteptări. Și nu putem spune că așteptările erau scăzute când am plecat la drum.
Domeniul Manasia este un monument istoric al Bărăganului, readus la viață în urmă cu câțiva ani și oferit publicului sub forma unei “experiențe aristocratice”.Spunem asta pentru că pe de o parte avem conacul în sine, restaurat impecabil și cu toate elementele luxului vremurilor de altădată la locul lor, alături de un parc de 2 hectare, cu platani de 200 de ani, iriși, arcade verzi și iaz cu pești. Iar de partea cealaltă este una din cele mai bune experiențe culinare de care am avut parte în România.
Dar să o luăm cu începutul:
Localizare
Domeniul Manasia este poziționat în județul Ialomița, la 4 km de Urziceni, în satul Manasia. Cam la 1 oră de condus de București. Este foarte aproape de drumul național E85, după ce treci de Urziceni.
Domeniul Manasia
Povestea Domeniului Manasia își are începuturile undeva în secolul 17 și implică mai multe nume din clasa aristocratică a vremurilor. Însă cel care a dat forma actuală a domeniului la final de sec. 19 este fostul ministru de externe bulgar Ion Hagianoff, al cărui nume încă însoțește proprietatea în anumite contexte.
Domeniul este compus dintr-un conac în stil eclectic cu elemente de Art Nouveau, un parc de 2 hectare despre care povesteam mai sus și câteva clădiri anexe.
Proprietatea este impresionată în detaliu. Mobila este achiziționată de la târguri și licitații de antichități, tavanele înalte au fost reconstituite ca la carte, inclusiv cu foița de aur specifică statutului nobiliar al vremurilor. Există șemineu, sală de pian, iar o parte dintre pereți găzduiesc tablouri în original pictate de George Löwendal, bunicul actualei proprietare. Parterul este cel mai elegant, iar pe măsură ce se urcă până la mansardă inclusiv încep să apară sălile de conferințe, tehnologie și elemente mai contemporane.
La subsolul conacului există o cramă impresionată, cu capacitate de 1 milion de litri, unde se organizează degustări. Poți descoperi întreaga poveste în turul domeniului care este inclus de obicei în experiența Manasia. Conacul se promovează în special ca locație pentru evenimente: nunți, evenimente corporate, întâlniri de business pentru grupuri mai mari. Separat există o zonă de experiențe culinare pentru grupuri mai mici, experiențe pentru zilele de weekend în general. Această parte de fine dining reprezintă și motivul pentru care am ajuns noi la Manasia. Și nu am fost dezamăgiți.
Experiența culinară
Sunt 2 actori principali care fac din experiența culinară Manasia un eveniment special: Alex Iacob și Alex Obarsanu.
Alex Iacob este câștigătorul celei de-a 2 ediții a concursului local Top Chef. Înainte de deveni astfel cunoscut publicului din România, a terminat un master la Centrul Culinar din San Sebastian, Țara Bascilor și a lucrat la alte câteva restaurante din Germania și Austria. Ceea ce ne pare nouă extrem de interesant din CV-ul lui este că în cadrul masterului culinar a avut ocazia să lucreze în bucătăria de la Mugaritz (locul 6 în lume în Top 50 San Pellegrino) și Arzak (locul 17 în lume în Top 50 San Pellegrino), două din restaurantele pe care le-am vizitat și noi anul trecut. Alex Iacob are o abordarea avangardistă cu meniurile de la Manasia: combină elemente din mai multe bucătarii în farfurie și reinterpretează rețete tradiționale într-un stil modern, cu focus pe ingrediente mai “light”.
Alex Obarsanu este responsabil de celelalte elemente care creează experiența Manasia: zona de vinuri și explicațiile care însoțesc fiecare preparat care ajunge pe masa oaspeților. Ne-a lăsat senzația că ar putea discuta zile în șir despre vinuri, producători, ingrediente de calitate și furnizori.
Meniu
Meniul de la Manasia se schimbă în funcție de ingredientele de sezon. Se pune mare accent pe calitatea și prospețimea ingredientelor. Dacă planifici o vizită și nu există niciun eveniment programat pentru weekendul respectiv cel mai bine este să te interesezi de meniu în momentul în care faci rezervare. Altfel, există meniuri stabilite pentru diferite evenimente de weekend care sunt anunțate din timp. Noi am încercat un astfel de meniu cu ocazia weekendului care marca Valentine’s Day. Pe scurt: una din cele mai bune experiențe culinare din România.
Meniul a fost ușor, echilibrat și presărat cu preparate neanunțate, surprize din partea chef-ului.
1. “ Înghețată” cu spumă de brânză de capră, topping de sfeclă roșie, alune coapte în cornet cornet de cartof deshidratat
Este unul dintre preparatele din partea casei și totodată unul dintre preferatele noastre. O combinație care ne place mult și pe care o încercăm și acasă-brânză de capră și sfeclă, într-o formă și cu textură total atipice. Sub formă de înghețată în cornet de cartof deshidratat cu alune (din curtea conacului) coapte.
2. Cremă de păstârnac copt, brânză de capră, mix de salată, mere, jeleu de sfeclă, dressing de portocale cu ulei de măsline și un dressing special din levănțică măturată în oțet de orez și ulei din sâmburi de struguri
3: Ravioli de casă umplută cu ou (din micro-fermă de la Manasia), spanac proaspăt cu hribi și demi-glace de legume 4. Piure din cartofi copți, morcovi cu vanilie și miere de albine, usturoi negru, boabe de cacao și un demi-glace de legume cu ușoare influențe asiatice
Trebuie să recunoaștem că citind inițial meniul ne așteptam să fie un preparat destul de banal, dar s-a dovedit a fi de-a dreptul surprinzător la nivel de gust. Combinația de usturoi negru, boabe de cacao și un demi-glace de legume foarte concentrat și aromat a fost excelentă.
5. Mușchiuleț de vițel de lapte, ravioli de casă cu creveți și langustine, roșie confit și sos de homar
O combinație bună între paste umplute de langustine (cu gust pronunțat de altfel) și un mușchiuleț preparat ca la carte, sous Vide plus cuptor. Preparatul nostru preferat.
6. Sorbeto Tutti Frutti (mango, ananas, fructul pasiunii)
7. Baba au rhum (rom Stroh) cremă chantilly, ananas confit cu șofran, zahăr de violete, floare clopoțel
Este un desert clasic reinterpretat de Alex Iacob sub influența experienței Austria. Este preparatul care ne-a plăcut cel mai puțin din meniu, noi reacționând în general pe zona de desert la abordări mai moderne, mai ușoare.
8. Chanson D’amour-blat cu migdale, bucăți de napolitană, alune coapte, mousse de ciocolată Valhrona cu lapte și cremă de praline, sorbet de zmeură proaspătă
Per total am fost impresionați de calitatea întregii experiențe și de atenția la detalii. Servirea a fost la un nivel înalt. Sperăm că acest lucru rămâne valabil și pentru un număr mai mare de invitați.
Este o comunicare foarte bună între „front staff” și echipa din bucătărie și reușesc să transmită mesajul fiecărui preparat, să îți stârnească curiozitatea și să îți facă poftă.
Pe zona de vinuri se merge foarte mult pe asocierea preparatelor cu vinuri românești. La Manasia găsești o selecție din cele mai bune vinuri românești în viziunea lui Alexandru Obarsanu. Ne-au plăcut asocierile. Pe viitor ne-ar plăcea să vedem și asocieri cu vinuri de top din afară, chiar dacă asta înseamnă un preț mai mare pentru experiența culinară.
Atmosfera
Romantic este cuvântul de bază. Mesele din zona de dining se află în fața șemineului. Iar pe fundal poți auzi acordurile de la pian aflat în sala alăturată.
Accesul la experiența Manasia
Din păcate, accesul la Manasia este puțin mai dificil. Este deschis publicului în măsura în care organizează periodic brunch-uri în zilele de duminică și alte evenimente culinare. Sau pot organiza mese pentru grupuri de minim 6 persoane. Ideea este că trebuie să te interesezi și să planifici lucrurile din timp.
În plus, nu există opțiune de cazare momentan la Manasia. Am înțeles că este în plan pentru viitor. Există însă colaborări cu pensiuni/hoteluri din Urziceni. Cei de la Manasia oferă și câteva variante pe zona de transport, dar condițiile diferă în funcție de grup și eveniment. Noi am optat pentru o noapte de cazare în Urziceni.
Ce mai trebuie să știi:
- Un meniu complet din categoria celui încercat de noi costă 250 Ron/ persoană fără partea de băuturi. Costul poate să fie diferit în funcție de eveniment și meniu.
- Pentru cazare în Urziceni este recomandat să încerci Vila Royal. Diferența de stil este mare bineînțeles, însă este vorba doar despre o noapte.
Flaviu Tothazan says
Foarte frumos articolul. În ce privește preparatele, speechless! Sunt ferm convins că totul e la cel mai înalt nivel.
Încă odată, felicitări pentru articol și pentru minunata muncă ce o faceți!
amusebouche says
Multumim mult, Flaviu!
Alexandra S. says
Inteleg ca nu e deschis spre vizitare? Asa parea din turul pe care ni l-ati facut….
amusebouche says
Buna Alexandra,
Este indicat sa dai un telefon inainte pentru a vedea exact care e programul si cand poti face o vizita.
Se pot face vizite programate.
georgeta bob says
Buna seara,
Este adevarat, ca omul sfinteste locul, ,sincer pana ce am vizitat Domeniul, nu mi-am imaginat ca dintr-o ruina s-a obtinut un loc turistic prin care ne promoveaza si comuna.
Am gasit la Domeniu o echipa de oameni primitori, zimbitori,
Felicitari pentru ce ati realizat.
Mehdi says
Buna ziua
Este pierdere de timp si bani
170 lei meniul ,fara băutură, nu merita deloc .nu recomand NIMANUI