Acesta este un articol mai vechi. Găsești aici lista noastră de restaurante din București.
Ne-am propus ca în fiecare an, la început de decembrie, să publicăm un top al restaurantelor pe care noi le considerăm a fi cele mai bune din București. În acest an avem primul clasament de acest tip și ne vom rezuma la Top 5. Este posibil ca formatul acestui top să se modifice în timp, în funcție de evoluția și numărul restaurantelor bune din București.
Criterii de evaluare
Unul dintre cele mai importante criterii pe care le luăm întotdeauna în calcul când evaluăm un restaurant din România este consistența în ceea ce privește nivelul experienței pe care o oferă. La care adăugăm dorința de a evolua și interes pentru feedback-ul oaspeților. Asta înseamnă că am ținut cont în alcătuirea topului de mai multe experiențe de la fiecare restaurant.
La nivel de detalii, “matricea” noastră de evaluare arată cam așa:
Meniu: cât de lungă este lista de preparate (mai puțin înseamnă mai mult în acest caz) și cât de complexe sunt, în ce măsură meniul rămâne fidel tipului de bucătărie declarat sau își dorește să acopere un target cât mai extins și strecoară rețete „pentru toate gusturile”, înclinația spre ingrediente locale și bineînțeles calitatea și gustul preparatelor finale, prezentarea lor.
Vinuri: aici lucrurile sunt mai simple. Punctăm selecția de vinuri la sticlă și la pahar, alături de cunoștințele staff-ului. Nu căutăm neapărat un număr mare de etichete, ci o selecție de calitate. Avem în general o problemă cu faptul că foarte puține restaurante adaugă în listă anul de producție al vinului, iar personalul nu poate ajuta cu informații. Iar dacă nu vii cu temele făcute de acasă și cu Vivino instalat, lucrurile se complică, mai ales dacă ești dispus să aloci un buget mai mare pentru vin.
Atmosferă: decoruri, atenție la detalii, grad de ocupare a restaurantului, servire și în general atitudinea staff-ului, care contribuie mult la reușita unei experiențe culinare.
Locul 5: L’Atelier
De ce ne place: L’Atelier este de multă vreme prima noastră alegere pentru momentele speciale. Are câteva puncte forte la nivel de locație și atmosferă, greu de concurat.
L’Atelier se află la parterul hotelui Epoque de pe Intrarea Aurora, în zona Cișmigiu. Este intim, elegant și romantic în stilul Bucureștiului anilor ’30. Iar faptul că este poziționat într-un hotel de 5 stele face ca mai mult de jumătate dintre vizitatori să fie străini, ceea ce ne oferă și mai mult senzația că ne aflăm într-un București al altor timpuri.
În plus, compun meniuri speciale pentru anumite ocazii (ex. 8 Martie) și au cele mai generoase preparate de start oferite din partea casei.
Puncte slabe: Deși L’Atelier are un chef nou de la început de 2015 și meniul se schimbă mai des ca în trecut, nu am văzut o evoluție la nivel de preparate sau servire ci mai mult o fluctuație. Uneori descoperi preparate senzaționale alteori preparate care nu au ce căuta în meniu.
La nivel de vinuri, deși au etichete interesante în selecție, lipsesc informațiile suplimentare, lipsesc anii de producție, iar staff-ul nu este pregătit să le vândă. Valabil pentru majoritatea restaurantelor din România care își doresc fine dining. Așteptăm și mai multe variante la pahar.
Locul 4: Le Fin Palais Royal – restaurantul a fost închis
De ce ne place:
Le Fin Palais Royal este probabil restaurantul din București cel mai apropiat de ce am experimentat în Paris în materie de preparate de fine dining. Un plus în special pentru zona de aperitive. Tot aici am mâncat cel mai bun desert din București din punctul nostru de vedere. Responsabil de toate acestea a fost chef Philippe Le Quilec.
Un meniu cu preparate sofisticate și o listă lungă de vinuri franțuzești au reprezentat punctele forte pentru Le Fin Palais Royal.Puncte slabe: Localizarea (Piața Amzei), aspectul exterior de complex comercial, alături de prețurile peste medie și modul de promovare au făcut ca Le Fin Palais Royal să fie un restaurant gol în majoritatea timpului. Iar un restaurant gol nu poate evolua.
Toate aceste lucruri au dus în final la închiderea restaurantului. Noi speram că este vorba doar de o schimbare de locație.
Locul 3: La Cantine de Nicolai
De ce ne place: Este unul din cele mai constante restaurante din București în materie de calitate. Este fidel bucătăriei franțuzești, are un meniu scurt cu câteva preparate vedetă, cea mai bună servire din București și o locație excelentă pentru întâlnirile de business.
Iar terasa de vară, retrasă și intimă, este și ea un plus.
Puncte slabe: La Cantine de Nicolai este unul din cele mai bune restaurante din București de ceva vreme. Dar ne raportăm totuși la o concurență redusă. Din acest motiv meniul a suferit puține schimbări în ultimii ani, iar restaurantul per total s-a menținut într-o zonă liniară. Sus, dar liniar. Ceea ce pe termen lung și într-un context competitiv, nu ar putea să funcționeze la nivel de business.
Ne așteptăm să vedem în următoarea perioadă o evoluție. Primul pas ar putea fi o schimbare periodică majoră a meniului.
Locul 2: Joseph by Joseph Hadad
De ce ne place: Joseph este pentru noi un restaurant apropiat ca nivel de La Cantine de Nicolai. Joseph înseamnă constanță la nivel de calitate, servicii bune și preparate sofisticate. Spre deosebire de La Cantine de Nicolai, la Joseph am văzut o evoluție importantă odată cu schimbarea meniului de la început de 2015.Puncte slabe: O listă de vinuri din care lipsesc anii de la etichete cu o singură opțiune de vin la pahar este foarte puțin pentru un restaurant de fine dining. În plus, ne-am dori să vedem mai multe preparate cu ingrediente locale.
Locul 1: The Artist – restaurantul a fost închis în decembrie pentru relocare
De ce ne place: La The Artist se întâmplă foarte multe lucruri bune pe care ne-ar plăcea să le vedem și în alte locuri. Meniul este scurt (1 pagină) și se schimbă de 4 ori pe an.
Există o înclinație spre ingrediente locale și spre preparate românești reinterpretate. Iar lista de vinuri include variante la pahar foarte bune, inclusiv vinuri pentru desert. Atmosfera este cea de “restaurant de familie” iar servirea este bună, mai ales în ceea ce privește atitudinea staff-ului.
Poziția fruntașă de pe tripadvisor aduce la The Artist foarte mulți turiști străini. Astfel ca în serile de weekend găsești cu greu o masă disponibilă fără rezervare. Este o stare de normalitate pentru restaurantele bune. Ne bucurăm că se întâmplă acest lucru și în România.
Puncte slabe: Ne este greu să îi găsim puncte slabe raportat la restaurantele din România și în contextul în care în care am simțit o evoluție clară. Putem să spunem doar ce ne-ar plăcea să descoperim în viitorul apropiat: mai multe preparate românești reinterpretate, un meniu special de degustare cu wine pairing, poate o altă locație cu mai mult spațiu și loc pentru o terasă de vară.
Elena says
Nu locuiesc in Bucuresti insa atunci cand o sa ajung, o sa incerc sa testez restaurantele din topul vostru.
In ceea ce priveste vinurile, parerea mea e ca aveti prea multe asteptari de la chelneri, doar un somelier va poate da informatiile pe care le vreti.
amusebouche says
Ne bucuram ca te-a convins topul nostru, Elena 🙂
In ceea ce priveste vinurile, credem ca este o asteptare fireasca pentru aceste restaurante cu o selectie buna de vinuri. Nu prea ai cum sa vinzi daca nu ai informatiile sa convingi. Intr-o prima faza, asa cum scriam si in articol, mai multe informatii in meniu ar ajuta decizia, in conditiile in care nu exista somelier.
Elena says
De acord, eu insa daca as fi in locul vostru as comunica nemultumirile referitor la lista de vinuri lui maître d’hôtel, cred ca toata lumea ar avea de castigat.
Pot sa va dau o sugestie de articol? Ce parere aveti de tema vinuri romanesti, eventual care va plac voua: rosii/rose/albe, seci/demi-seci/desert, etc.