WeDine este un concept de eveniment oarecum nou în peisajul local. Oarecum, pentru că este de fapt varianta “avansată” a cinelor Pop-Up Dinner care au făcut înconjurul mai multor orașe începând de prin 2012.
WeDine este o serie de evenimente ce implică locații mai puțin convenționale, număr limitat de locuri, meniu de degustare preparat de chefi mai mult sau mai puțin cunoscuți, wine pairing și o componentă de socializare.
Cinele sunt organizate la 3-4 săptămâni, iar înscrierea se face online. Prețul este fix – în jur de 150 de lei/persoană fără băuturi.Am fost la 2 evenimente WeDine până acum. Am vrut să vedem dacă și cum evoluează lucrurile. Ne place conceptul și ne-au plăcut ambele locații alese pentru cele două cine la care am participat. Dar pe zona de experiență culinară mai sunt lucruri de îmbunătățit. Partea bună este că am văzut o evoluție semnificativă între cele două cine.
Temă / Locație
Locațiile sunt punctul forte de la WeDine. Vorbim despre locuri neconvenționale, evenimentele nu se întâmplă în restaurante.
Fiecare cină are o temă și o locație diferite, cea din urmă fiind dezvăluită participanților cu o zi înainte. Noi am fost la galeria Victorian Rose de pe Calea Victoriei și într-un club nou de pe Vasile Lascăr – Form.
Locul se schimbă, set-up-ul rămâne același: participanții sunt așezați de o parte și de alta a unor mese lungi, dreptunghiulare. O variantă bună pentru socializare. Meniu: preparate și vinuri
Fiecare eveniment aduce un alt chef în prim-plan. Și un alt meniu, cu 4 sau 5 preparate.
Prima cină WeDine la care am participat a fost pregătită de Rareș Calotă, compusă din 5 feluri : Terină din pate de ficat, cu murături și texturi crocante, Crochete de brânză, pudră de șuncă și dressing de muștar, Plăcinta păstorului decompusă,Tenderloin de porc în crustă de pâine cu ceapă, măr caramelizat și legume tinere, Budincă de Mere aromatizată cu rozmarin și vanilie, crustă glazurată, coulis de zmeură și Texturi Raw de Fructe.
Pe scurt: dezamăgire totală. Meniul dezechilibrat, cu multe preparate grele, mâncărurile calde au ajuns pe masă reci și nevoi/cerințe banale nu puteau fi onorate. Cum ar fi “pâinea” care nu fusese inclusă în conceptul meniului, deși aperitivul era un pate de ficat.
Plus personal insuficient, care nu putea oferi informații de bază despre preparate.
Cina numărul doi l-a avut invitat pe Nicolai Tand. Diferența a fost mare și nu conectată doar la celebritatea locală a chef-ului, ci organizarea per total a fost mult mai bună.
Meniul a fost mai scurt și echilibrat și au suplimentat staff-ul. În plus, am observat că pe meniul WeDine a apărut un partener important: Electrolux. Ceea ce înseamnă că au început să folosească bucătarii mobile pentru fiecare locație, lucru care a eliminat problema preparatelor care ajung reci la masă.
Meniu: Foie gras bloc, Creveți Tiger marinați în ghimbir, salată cu vinaigrette de citrice, Miel cu mămăligă, vinete și sos brun, Insulă plutitoare, mini Moelleux de ciocolată și căpșuni Brunoise.
Pe zona de vinuri cei de la WeDine au parteneriat (permanent se pare) cu S.E.R.V.E. La primul eveniment am avut wine pairing doar cu vinuri roșii din care 4 au fost Cabernet Sauvignon sau cupaje de Cabernet Sauvignon. La al doilea eveniment asocierile au fost mai reușite și a apărut și vinul alb în meniu.
Părerea noastră este că e dificil în acest moment să oferi un wine pairing reușit dacă te limitezi la o singură cramă din România. Și nu gandesti și preparatele în funcție de vinurile din portofoliu.
Pe viitor. ne-am dori să vedem și vinuri de la alți producători sau cel puțin mai multe vinuri de la S.E.R.V.E. Iar un somelier ar crește semnificativ nivelul evenimentului, chiar dacă această prezență ar veni cu un cost mai mare.
Servire
În cazul primului eveniment, staff-ul a fost insuficient și lipsit de informații de bază legate de preparate și vinuri. Lucrurile s-au schimbat în bine, cina din Club Form a fost în zona potrivită din punct de vedere servire.
Un lucru pe care credem că WeDine ar trebui să îl mai imbunateasca ține de “punctualitate” să-i zicem. Cinele sunt anunțate la 8:30. Dar intervalul de întâmpinare este mare și aperitivul ajunge să fie servit undeva înspre 10. Lucru care te împiedică să mai apreciezi la adevărata valoare preparatele care ajung după 11, oricât de obișnuit ai fi cu “mese târzii”
Sperăm ca evenimentele WeDine să continue pe acest trend pozitiv, cu focus pe creșterea calității și nu a cantității. Avem nevoie de astfel de inițiative și le susținem, pentru contribuția pe care o au în dezvoltarea interesului local pentru experiențe culinare.
Elisabeta says
Ce inseamna „chefi” ? Avem o limba fonetica, pentru Dumnezeu! Este vorba de „bucatar sef” si denumirea asta tampita si-au luat-o de frica sa nu uite cineva sa le spuna sefi si sa ajunga intr-o conversatie ca simpli bucatari, de parca asta ar fi de rusine. Rusinoasa este doar sodomizarea prosteasca a limbii romane care are, inca, destule cuvinte in vocabular.
Daca doare atat de rau, macar folositi varianta „chefs” nu chefi! E ridicol!
amusebouche says
Elisabeta,
Iti multumim pentru observatie. Ai dreptate. Probabil variantele cele mai bune sunt “chefs” sau „chef-i”.
Totusi, dupa ce ai citit acest articol, asta este tot ce ne poti spune? 🙂
Elisabeta says
Nu doar atât, doamne ferește! Ideea WeDine mi s-a părut extraordinara si absolut inedită in peisajul românesc. Va felicit așadar pentru aceasta inițiativa. Îndrăznesc sa va sugerez sa dati evenimentelor pe care le organizați, atunci când si dacă formatul va permite, o nota culturală prin invitarea unor artiști plastici, actori, sau scriitori. Ar fi doar o idee…
Faptul ca m-am agățat de un termen nefericit adoptat poate fi cumva o obsesie a mea. Lucrez de mulți ani in domeniul competentelor profesionale si cuvântul respectiv mi s-a părut ca disonează cu restul articolului care este scris profesionist.
Cu apreciere si simpatie,
E.
amusebouche says
Multumim pentru aprecierile legate de articol. O singura mentiune: noi nu avem nicio legatura cu cei care au initiat conceptul WeDine. Sunt evenimente la care am participat si pe care am incercat sa le analizam obiectiv, tinand cont de experienta noastra de pana acum. Sustinem conceptul, dar mai sunt lucruri de imbunatatit pe zona de implementare.
In ceea ce ne priveste, poti sa-ti faci o idee mai exacta legata de zonele pe care le exploram din celelalte articole de pe blog.
Nicole says
Dragilor,
nu mai folositi „locatie”. Nu este corect (vezi http://www.dex.ro/loca%C8%9Bie)! Chiar trebuie sa facem o petitie pentru asta? Un articol atat de frumos, cu imagini minunate, nu e pacat sa renunt sa-l citesc dupa primele 3 aliniate? Cum sa insistati cu acesta „locatie”, chiar nu mai gasiti alti termeni?
amusebouche says
Nicole,
Asteptam sugestia ta de cuvinte potrivite 🙂 Noi inca nu iti intelegem nelamurirea, dar te asteptam cu petitia.
Oricum, daca asta te-a impiedicat sa citesti mai departe, inseamna ca nu ai pierdut mare lucru 🙂
ruxi says
Eu am fost la un singur eveniment WeDine organizat in locatia Ochisor. Evenimentul in sine a fost superb, mai ales ca nu am participat pana atunci la asa un concept. Despre mancare si bautura nu ma pot exprima in termeni de experta deoarece nu sunt. Sunt doar gurmanda si mi s-a parut delicioasa. La bauturi daca bine imi aduc aminte nu au avut nimic fara alcool. Eu eram cu masina, am baut apa. Mi-a placut mancarea, locatia, ideea. Ceea ce nu mi-a placut este ceea ce ati relatat si voi in articol, si sper pe viitor sa fie mai bine. S-a intarziat cu mancarea. Tot asa apertivul a inceput pe la 10 si la 12 inca nu terminasem masa. De langa noi plecasera destul de multi inainte de desert. Nu o spun ca o critica ci ca o recomandare. Ca idee recomand oricui sa mearga la un eveniment WeDine este intr-adevar deosebit. Eu una mai merg cu siguranta.