Restaurantul L’Atelier este de ceva vreme prima noastră alegere pentru serile speciale. Au avut loc câteva schimbări aici de când am scris ultimul articol, dar un lucru rămâne constant: L’Atelier este în continuare unul dintre cele mai bune restaurante din București. Și un loc special pentru noi.
Locație
L’Atelier se află la parterul hotelui Epoque de pe Intrarea Aurora (zona Cișmigiu). Este intim, elegant și romantic într-un fel aparte, al Bucureștiului anilor ’30. Nu l-am găsit niciodată aglomerat, indiferent de moment. În plus, pentru acele ocazii speciale înscrise în calendar, pregătesc în general meniuri dedicate. Cel mai bun exemplu este meniul special de 8 martie, pe care l-am testat 2 ani la rând.Atmosfera plăcută și abordarea legată de evenimente au rămas neschimbate încă de pe vremea când restaurantul se numea Bistro Epoque.
Preparate/ Meniu
De la început de 2015, L’Atelier lucrează cu cheful francez Samuel le Torillec, care a acumulat experiență în mai multe restaurante cu nume din Franța printre care se regăsește și Tour D’Argent, cel mai vechi restaurant din Paris. În România, a lucrat la Loft înainte de L’Atelier.
Odată cu venirea lui Sam, L’Atelier a trecut la o abordare sezonieră a meniului. Meniul se schimbă sau apar preparate noi odată cu schimbarea anotimpurilor. Este clar că diversitatea și adaptarea preparatelor la ingredientele de sezon reprezintă un plus.
Dar acest plus nu se reflectă tot timpul la nivel de gust. Trebuie să recunoaștem că nu toate preparatele sunt la fel de interesante și poți avea parte de experiențe mai mult sau mai puțin reușite în funcție de ce alegi. De aceea, este bine să mergi în general pe recomandarea staff-ului.
Un lucru care a rămas constant: fiecare experiență de fine dining începe cu un amuse bouche destul de consistent din partea casei. Ni s-a întâmplat să primim de-a lungul timpului inclusiv preparate scumpe cum ar fi cele pe bază de foie gras. La ultima vizită ne-am delectat cu o supă de hribi din partea casei.
La partea de aperitive nu dai niciodată greș cu preparatele pe bază de foie gras. In meniul actual au foie gras în vin Sauternes, dulceață de rubarbă și ghimbir și o brioșă de casă cu sare de mare. Tot din meniul curent mai adăugăm duo-ul de tartar de somon și lup de mare.
La ultima noastră vizită nu am ținut cont de recomandările staff-ului și am fost puțin dezamăgiți. Tarta fină cu praz, bacon și nucșoară este un preparat care nu se ridică la pretențiile unui restaurant de fine dining. Iar ravioli cu homar nu a fost un preparat pe gustul nostru. Dar am vrut să experimentăm.
Pentru felul principal, 2 alegeri clasice pentru noi sunt bibanul de mare și preparatul pe bază de rață.
Bibanul, care a fost mereu specialitatea L’Atelier, vine în crustă de pâine alături de cartofi boulangeres și un sos de roșii cu capere al cărui gust nu ne-a părut că se integrează în restul tabloului. Per total este bun, dar sub nivelul bibanul de mare pe plită cu unt semisărat, risotto și crumble de parmezan din meniul de anul trecut. Diferența este făcută de gust și de ingredientele folosite.
Deserturile au fost întotdeauna bune la L’Atelier. Nici variantele din meniul curent nu fac excepție. Preferatul nostru este un preparat clasic: creme brulee cu zmeură.
Lista de vinuri include o selecție bună de etichete din România, Franța și Italia. Dar lipsa anilor pentru etichetele străine și a unui somelier face destul de dificilă alegerea unui vin mai scump. Din păcate, este un lucru valabil pentru majoritatea restaurantelor din București.
Servire
Este un capitol la care L’Atelier și-a păstrat standarul ridicat (pentru România). Mai mult, la ultima vizită am observat un personal putin mai numeros decât de obicei, ceea nu poate fi decât un semn bun.
Chiar dacă mai sunt zone de îmbunătățit, L’Atelier este unul din restaurantele de referință – pentru noi este în top 5 restaurante din București.
L’Atelier | Intrarea Aurora 17C |+40 21 312 32 32 | www.latelier-restaurant.ro
Lasă un răspuns