Ţara Bascilor este una dintre acele regiuni care promite o experiență culinară intensă. Este recunoscută pentru cultura culinară și pentru numărul mare de restaurante cu stele Michelin, fiind considerată una dintre cele mai “gustoase” destinații din lume. De turiști și specialiști culinari deopotrivă. Ne-am convins și noi de acest lucru în cele 11 zile de vacanță.Pe lângă mâncăruri și vinuri excelente, Ţara Bascilor are și celelalte ingrediente care compun o vacanță memorabilă. De la golfuri și plaje cu nisip fin, la munți care oferă priveliști deasupra oceanului, locuri romantice, drumuri mai puțin umblate sau orașe animate după apusul soarelui. Plus istorie, muzee și un mix arhitectonic impresionant.
Am pregătit un mic ghid de vacanță culinară pentru Ţara Bascilor. Respectiv, 10 lucruri pe care ai putea să le iei în calcul dacă vrei să planifici o vacanță aici.
1.Cum ajungi?
Ca să ajungi în Ţara Bascilor, în principiu sunt trei variante de zbor direct de luat în calcul pentru Spania. Fie la Bilbao, fie la Madrid sau Barcelona, în funcție de traseul pe care vrei să îl acoperi apoi cu mașina. Noi am mers pe variantă 1, pentru că obiectivul nostru era să avem cât mai mult timp fix pentru Ţara Bascilor.
Ne-am închiriat mașină pentru toată vacanța direct din aeroport. Am ales Hertz, dar Europcar și Avis au de asemenea birou chiar în interiorul aeroportului (fără să ai nevoie de transport suplimentar). Per total, mașina a reprezentat un cost destul de mare, care înseamnă închiriere propriu-zisă, plus asigurare și parcare, care este scumpă în această zonă – în jur de 15-20 euro/zi.
Dar sunt multe locuri de explorat, așa că măcar pentru prima vizită merită să o iei în calcul. Traseul Bilbao-San Sebastian înseamnă cam 100 de km de autostradă, bine semnalizată. Îl parcurci într-o oră cu mașina și tot cam în același timp cu transportul lor public.
2. Unde stai?
Este o întrebare al cărei răspuns ne-a dat multă bătaie de cap în faza de planificare a vacanței. Voiam să acoperim cât mai mult din Ţara Bascilor, așa că ne gândeam inițial să ne cazăm în mai multe locuri din partea spaniolă, apoi în partea franceză.
Într-un final ne-am dat seamă că este obositor, iar San Sebastian este de departe cea mai ofertantă localitate din toate punctele de vedere. De la mâncare, la peisaje, plaje și aspecte culturale. Necesită și cel mai mult și timp și în plus este la o distanță excelentă de multe puncte de atracție din zone diferite ale Ţării Bascilor. Așa că ne-am cazat pentru toate cele 10 nopți în San Sebastian, la hotel Astoria7 (4*)-pe care îl recomandăm cu încredere drept o opțiune foarte bună.Astoria7 (4*)-este la 15 minute de mers pe jos de Centru Vechi și plajă. Şi are o Cafeteria ale cărei tapasuri concurează cu barurile bune din oraș. Dacă vrei și parcare trebuie să-ți faci rezervare din timp.
3. Restaurante cu stele MichelinŢara Bascilor are în total 29 de stele Michelin. Iar în San Sebastian sunt concentrate cele mai multe dintre ele, fiind astfel orașul din Europa cu cea mai mare densitate de stele Michelin pe cap de locuitor. 4 dintre restaurantele faimoase sunt și în primele 20 cele mai bune restaurante din lume în Topul San Pellegrino.
Așa că este de înțeles de ce aproape toți turiștii care vin aici au în plan măcar un astfel de restaurant. Noi am făcut un tur de forță și am bifat un total de 16 stele Michelin, dintre care 4 restaurante cu 3 stele Michelin.
Dacă ar fi să recomandăm un restaurant pentru prima vizită, acesta ar fi Arzak (3*) din San Sebastian. Mai multe informații despre fiecare dintre restaurante am adăugat în articolele separate. Le găsești aici.
4. Ce mai poți face în San Sebastian
San Sebastian deține una dintre cele mai frumoase plaje urbane din lume – La Concha. O variantă excelentă pentru zile călduroase și nu numai. Există chiar și o plajă pentru surferi.
Orașul are și 2 munți, Igueldo și Urgull, pe care poți urca pentru o priveliște completă asupra orașului, plus locații de picnic, locuri de plajă și fel de fel de locuri romantice.La prânz sau seara, una dintre activitățile preferate ale localnicilor (și a noastră ce-i drept) este “tapas bar hopping” – respectiv vizită la 2-3 baruri de tapas din Centrul Vechi pentru mini-mâncăruri elaborate și vin local. Sau alte restaurante tradiționale cu istorie, cum ar fi Bodegon Alejandro, un bastion al bucătăriei basce și vechiul restaurant al părinților lui Martin Berasategui.
Orașul per total este ofertant și îl poți descoperi ușor la pas sau cu bicicleta. Are un sistem de piste pentru biciclete bine pus la punct și multe locuri de unde poți închiria biciclete.San Telmo este un muzeu care merită un popas, mai mult pentru mixul arhitectural spectaculos de vechi și nou, care include chiar și o biserică gotică în care sunt proiectate materiale video.
5. Ce localități merită vizitate
În Ţara Bascilor sunt multe locuri de vizitat, trebuie doar să prioritizezi în funcție de timpul pe care îl ai. Nouă ne-au plăcut cel mai mult 2 localități din partea spaniolă: Getaria și Hondarribia.
Getaria pentru plajă, pentru cel mai bun restaurant de pește din Europa – Elkano, pentru un muzeu impresionant dedicat lui Cristobal Balenciaga (originar din Getaria), coloritul și arhitectura specifice vechilor sate pescărești.Hondarribia pentru o cafea la hotelul Parador din sec 17 care a găzduit familia proaspetei soții a lui Ludovic XIV, cu ocazia nunții lor din St. Jean de Luz și pentru restaurantul Alameda, una dintre cele mai bune descoperiri ale vacanței. Are 1 stea Michelin și oferă mâncare excelentă în meniuri de degustare începând de la 30 de euro. În plus, în Hondarribia este un mix interesant de Spania și Franța, fiind chiar la granița dintre cele două.Am alocat o zi întrega și pentru Franța. Am vizitat Biarritz și St. Jean de Luz. Merită să ajungi și aici, dar sunt destul de turistice și aglomerate. Dacă ajungi în St. Jean de Luz îți recomandăm să mănânci de prânz la Zoko Moko, din aceeași categorie cu Alameda.
6. Elkano(1*) -unul dintre cele mai bune restaurante de pește din EuropaElkano(1*) este considerat unul dintre cele mai bune restaurante de pește din Europa și locul preferat al chefilor cu stele Michelin. Respectiv, cam orice chef cu renume, fie el spaniol sau nu, dacă ajunge în zonă se oprește obligatoriu la Elkano. Calcanul este specialitatea casei, dar sunt multe de descoperit. Mai multe detalii aici.
7. Pintxos (tapas) BarsPintxos este unul dintre cele mai cunoscute cuvinte din limba bască.Vine de la scobitoarea care, în mod tradional, străpunge tapasul basc. Iar San Sebastian este renumit pentru numărul mare de tapas bars/pintxos bars din Centru Vechi (Parte Vieja). Una dintre străduțe a fost numită de The New York Times “cea mai gustoasă stradă din lume”. Pentru că într-adevăr, sunt zeci de baruri ale căror preparate pot rivaliza uneori cu cele ale restaurantelor cu stele Michelin. Si totul la prețuri foarte mici – între 2 și 4 euro per bucată, în general.
Recomandăm pentru prima seară în oraș, un tur de Tapas Bar organizat, în care ești ajutat de un ghid local să descoperi ce are San Sebastian mai bun de oferit. Mai multe detalii aici.
8. Rekondo – locul 5 în lume la rezerva de vinuriRekondo este numele unui restaurant deschis în 1964 în San Sebastian, care astăzi este o adevărată comoară pentru pasionații de vinuri. În pivniță de la Rekondo sunt păstrate vinuri foarte vechi, unele extrem de rare, de la începutul secolului.
Iar surpriză cea mai mare: prețul sticlelor de vin este de multe ori sub cel pe care îl practică magazinele specializate. Bineînțeles că nu am ratat câteva cine aici, ba chiar am vizitat și pivnița. Există și varianta de servit masa în cramă împreună cu proprietarul. În general pentru grupuri.
9. Rioja și tururile de degustare
Rioja se află cam la 2 ore distanță de San Sebastian. Ca să descoperi zona și vinurile cum se cuvine, cea mai bună variantă este să îți iei o noapte de cazare în zonă. Cealaltă variantă este un tur premium, cu transport inclus, al cărui preț ajunge până la 250 euro/pers. Poți să iei în calcul și variantă Bordeaux, cu o noapte de cazare aici. Bordeaux se află la 240 de kilometri distanță de San Sebastian.
10. Mugaritz(2*) -unul dintre cele mai creative restaurante din lumeMugaritz, unul dintre cele mai creative și controversate restaurante din lume și poziția 6 în Top 50 cele mai bune restaurante din lume, se află la 6 kilometri de San Sebastian.
Dacă ești deschis spre o experiență cu ingrediente neobișnuite, Mugaritz nu trebuie să lipsească de pe lista ta de vacanță. Poți citi mai multe despre experiență noastră la Mugaritz aici.
Vacanța în Ţara Bascilor ne-a depășit toate așteptările. Ne-am întors încântați dar în același timp având regretul că va fi destul de greu să egalam această experiență. Ceea ce este sigur e faptul că vom reveni în San Sebastian.
Teo says
Incredibil! Am fost si eu vara asta in Tara Bascilor (doar partea din Spania) si, desi abia acum am dat peste acest review (cautand, naiv, un restaurant basc in Bucuresti sau oriunde in Romania), pare scris de mine si pentru mine 🙂 M-am amuzat inca de la inceputul articolului, cand am dat peste recomandarea de cazare. Si eu am stat la acelasi hotel, insa doar 3 zile, pentru ca restul zilelor de cazare le-am impartit intre Bilbao (am fost in perioada cu cea mai mare fiesta a lor anuala – Semana Grande, care a fost o experienta foarte misto) si Barcelona.
Revenind, review-ul mi se pare excelent si foarte acoperitor, poate cu cateva mici recomandari suplimentare, dar pe care le gaseste oricine in orice ghid turistic (ex. Bilbao merita pentru mancare, pentru Guggenheim si, dupa cum spuneam, pentru fiesta, daca ajungi in august; Gernika este inima Tarii Bascilor si sediul parlamentului regional Bizkaia; iar in Bermeo se afla Gastelugatxe, o insula unita de tarm printr-un soi de pod ingust de piatra si cu multe trepte, atractie turistica pentru fanii Game of Thrones – si nu numai, pentru ca arata spectaculos). Ah, si in multe topuri de pe net, plaja (urbana) La Concha din San Sebastian este votata printre cele mai frumoase din Europa sau chiar din lume. Si cam chiar asa este, golful in care se afla, si care este incadrat de doua ‘varfuri’ si o insula, aflata la cateva zeci/sute de metri de plaja. Absolut superb.
Optiunea mea pentru restaurant cu stele Michelin a fost Alameda (1*), in Hondarribia, pentru ca am vrut sa imbinam mancarea excelenta de la restaurant cu frumusetea localitaii/statiunii de la granita cu Franta (de pe faleza se vede malul francez, la o distanta de cateva sute de metri). Pentru data viitoare tinta este Akelarre – hotel superb, direct pe coasta golfului, cu restaurant cu 3* Michelin si, bonus, neaparat restaurantul lui Martin Berasategui (zice-se ca ar fi chef-ul ‘spaniol’ cu cele mai multe stele Michelin in portofoliu – 8).
In rest, in San Sebastian nu are sens sa recomand vreun bar/restaurant anume, aproape orice gasesti in zona centrului vechi (nu dai gres cu Foursquare) este absolut incantator si, intr-adevar, rivalizeaza cu restaurantele cu stele Michelin ca gust si calitate, insa pentru cine se satura de pintxos, de fructe de mare si de toate bunatatile gastronomiei basce (cam greu!) si are putin timp si dispozitie sa se deplaseze prin zona, recomand Casa Julian, in Tolosa, unde se serveste o friptura de vita (chuleton/txuleton) absolut fabuloasa. Forbes si The Guardian zic ca ar fi cam printre cele mai bune din lume. 🙂
In concluzie – desi a fost a 12-a vizita in Spania, cred ca Tara Bascilor (cel putin partea din Spania) se plaseaza de departe pe locul 1 in preferintele mele, ca experienta culinaro-culturalo-turistica si mi se pare o alegere exceptionala, din toate punctele de vedere (relaxare, mancare, bautura, natura, istorie, cultura, munte, mare, arhitectura, rural, urban, festivaluri…absolut tot, la superlativ), pe care as recomanda-o cu mare caldura oricui, mai ales ca este o destinatie atipica si, inca, necunoscuta romanilor. As numi-o chiar un ‘hidden gem’. Evident ca si in Tara Bascilor vin multi turisti de peste tot (in San Sebastian, adolescentii nemti veniti la surf si studentii americani veniti prin programe universitare sunt printre cei mai iritanti), insa nu are nici pe departe aerul comercial, mercantil si turistic pe care il au cele mai multe destinatii din Spania (Catalunya, Andalusia, insulele Canare sau Baleare) sau Italia (Toscana, Sicilia, Campania – Napoli sau Coasta Amalfi), indiferent de cat de frumoase, ofertante si/sau luxoase sunt.
Gata, ma opresc din logoreea digitala. Ma bucur ca v-am citit review-ul, chiar daca post-vacanta (sau, poate, mai ales pentru ca mi-a readus aminte cu mare placere de concediul recent incheiat) si promit sa va caut si sa va mai citesc si de-acum incolo. 🙂
amusebouchero says
Salut Teo,
Multumim mult pentru aprecieri, completari si entuziasm 🙂 Articolul este ceva mai vechi, de la prima noastra vizita in Tara Bascilor.
Intre timp, am ajuns sa vizitam regiunea cel putin o data pe an. Chiar acum lucram la un ghid culinar extins.