San Sebastian este un fel de “tărâm al tuturor posibilităților ” din punct de vedere culinar. Şi nu doar acest oraș, ci Țara Bascilor în general. Nu întâmplător este cunoscută drept una dintre cele mai “gustoase“ regiuni din lume.
Iar unul dintre modurile preferate ale bascilor de a se bucura de mâncare este sub formă de pinxtos (tapas basc). Respectiv niște mini-feluri de mâncare care în mod tradițional fac parte categoria “aperitive”, dar pe care le-au adus într-o zonă extrem de sofisticată a bucătăriei. Astfel că nu le privesc neapărat ca pe un simplu aperitiv, ci sunt fie o gustare înainte de prânz, fie le combină într-o masă adevărată mergând prin mai multe baruri.
În San Sebastian, zona Centrului Vechi are cele mai numeroase și cele mai bune baruri de tapas. Sunt zeci de baruri de tapas pe doar câteva străduțe, fiecare cu specialitățile lui. Am citit mult și ne-am făcut o listă destul de extinsă înainte de vacanță. Dar ne-am gândit că totuși ar fi o idee bună să ne ajutăm deciziile cu sfatul unui localnic avizat.
Așa am ajuns să ne rezervăm un tur de pinxtos de la Viator pentru prima seară în oraș. A fost un start numai bun pentru o vacanță culinară.
Am optat pentru: Small-Group Pintxos and Wine Tour în San Sebastián,
Costă 109 dolari, durează aproape 3 ore și se întâmplă în grup de maxim 10 persoane.
Respectiv, un împătimit al bucătăriei, născut și crescut în San Sebastian ne-a purtat timp de 3 ore în cele mai bune și reprezentative baruri de tapas, alegând și comandând pentru noi. A fost un “wine and dine like a local” autentic: 6 baruri, 2 pinxtos (basque tapas) sau ceva similar în fiecare dintre ele plus un pahar de vin sau de cidru tradițional basc.
Povestea a început în fața celui mai cunoscut hotel din San Sebastian – Maria Cristina. Aici ne-am cunoscut ghidul și partenerii de cină pentru seara respectivă și am pornit grupat către inimă culinară a orașului – Parte Vieja, unde, așa cum spuneam mai devreme sunt cele mai bune baruri de pinxtos din oraș.
Turul a debutat cu barul Goiz Argi. Am încercat tapas cu creveți în sos dulce acrișor și un soi local de ardei verde, mic, făcut pe plită cu ulei de măsline și condimente. Plus cidru local, care trebuie să recunoaștem că nu e chiar pe gustul nostru. Cidrul basc este diferit de tot ceea ce știm noi despre această băutură. Este tot timpul sec, total opus cidrului englezesc.
Barul numărul 2: Zeruko. Este o afacere de familie pe care cel mai nou moștenitor a decis să o “reinterpreteze”. Respectiv a transformat restaurantul într-unul fusion, unde noțiunea de pinxtos vine alături de fum aromat și azot lichid. Am mâncat aici: cod afumat și homar cu căpșuni. Alături am avut un pahar de vin local, tradițional – Txakoli.
A urmat barul pe care l-am decretat a fi “the one” și la care am revenit ulterior pe cont propriu să descoperim mai mult – Borda Berri. Aici am încercat aperitiv tradițional Salmorejo și pinxtos cu caracatiță în sos de vin alb. Pairing, de asemenea un vin alb. În Țara Bascilor este foarte ieftin să bei vin bun. Practic este mai ieftin să bei un pahar de vin bun într-un un bar, decât o cola la 0.33.
Gandarias este un bar recomandat de blogeri, forumuri și mulți chefi. Este recunoscut pentru foie gras, jamon iberico și calitatea excelentă a preparatelor din carne de vită. Plus ciuperci locale, în sezon. Am încercat Sirloin steak și jamon iberico Bellota, alături de un tempranillo bun. Din Rioja, bineînțeles.
Au urmat La Cuchara de San Telmo cu obraz de vită gătit excelent în vin și foie gras cu dulceață, plus La Vina cu un cheese cake total atipic și un vin dulce Pedro Ximenez.
Toate, dar absolut toate mâncărurile au fost foarte bune. Este impresionant cât de complexe pot fi aceste mini-mâncăruri, de câtă creativitate pot da dovadă bucătarii și de ce calitate a preparatului te poți bucura cu maxim 4 euro/bucata.
Ce mai trebuie să știi:
- nu ocoli barurile “murdare”. Cu cât sunt mai multe șervețele aruncate pe jos, cu atât sunt semne mai puternice ca te așteaptă o masă bună. E o tradiție bască veche, să arunci șervețelul pe jos, după ce ai mâncat
- evită pinxtos-urile expuse pe bar. Cele mai bune sunt cele pe care le comanzi din meniu
- într-un bar de pinxtos se plătește întotdeauna la final, așa că dă-ți timp să te bucuri de preparate, poți comandă în mai multe valuri. In principiu se număra scobitorile din farfurie, dar nu e o regulă.
- e bine să îți faci temele înainte că să știi ce să îți comanzi. Multe baruri au doar meniu în spaniolă.
Lasă un răspuns