Ne pregătim de vacanță. Și totodată pentru cea mai intensă experiență culinară de până acum. Asta pentru că am ales ca destinație Țara Bascilor, regiune recunoscută în toată lumea pentru cultura culinară și numărul mare de restaurante cu stele Michelin.Țara Bascilor acoperă o parte din Spania și o parte din Franța, fiind situată chiar la granița dintre cele două, pe coasta oceanului Atlantic. Cuprinde mai multe orașe cunoscute pentru lucruri diferite, însă noi am ales să locuim în San Sebastian, pe partea spaniolă. San Sebastian este orașul cu cea mai mare densitate de stele Michelin per cap de locuitor, din Europa. Iar întrega zonă Țara Bascilor este renumită pentru bucătăria moleculară.În plus, de aici ne putem deplasa cu ușurință cu o mașină închiriată, astfel încât să acoperim cele mai bune restaurante din lume situate în vechile sate pescărești, stațiunile din partea franceză, Biarritz, Saint-Jean-de-Luz, dar și degustările de vinuri de la Rioja, una dintre cele mai cunoscute zone de vinificație din Europa. Deși este puțin mai departe, luăm în calcul chiar și o vizită la Bordeaux.
Ca să ajungi în Țara Bascilor, în principiu ai două variante de zbor de luat în calcul, fie la Bilbao, fie la Madrid, în funcție de traseul pe care vrei să îl acoperi apoi cu mașina. Noi am mers pe variantă 1 și este cea mai indicată dacă obiectivul tău este să ai cât mai mult timp fix pentru ținutul Țara Bascilor.
În Țara Bascilor sunt unele dintre cele mai bune restaurante din lume, cu priveslisti impresionante (pentru că relieful este mai mult decât ofertant) și chefi celebri, cu recorduri personale și un stil total atipic de a găti. Ne-am organizat din timp, bineînțeles, ca să ne asigurăm că vom avea o masă la:
1. Arzak (3* Michelin) – este primul restaurant din Spania care a primit 3 stele Michelin. Asta se întâmpla în 1989 și de atunci le-a păstrat și a crescut constant nivelul, fiind considerat epicentrul bucătăriei basce. Este o afacere de familie cu o istorie de mai bine de 100 de ani. Elena Arzak, cea care va duce mai departe moștenirea familiei, a fost desemnată în urmă cu câțiva ani cel mai bun “chef feminin”din lume, iar restaurantul nu a părăsit Top 50 de la prima apariție din 2003.
2. Berasategui (3* Michelin) – este cel mai apreciat restaurant al lui Martin Berasategui, chef-ul spaniol cu cele mai multe stele Michelin (7 la număr).
3. Azurmendi (3* Michelin) – ocupă locul 19 în Top 50 San Pellegrino cele mai bune restaurante din lume și oferă o experiență total atipică, masa fiind organizată sub forma unei povești care implică mai multe încăperi și în care invitații au rolul principal. Restaurantul este condus de un chef tânăr care continuă să uimească industria cu abordarea neconvențională și atitudinea protectoare față de meniu. Recunoaștem că suntem extrem de nerăbdători să vă povestim despre oul cu trufe gătit “inside-out” și aperitivele ascunse în grădină.
4. Elkano (1* Michelin) – este considerat unul dintre cele mai bune restaurante de pește din Europa. Ne-am propus să încercăm aici unul dintre cele mai lăudate preparate ale lor – calcanul pregătit la grătar cu o tehnică specială (doar) de ei știută.
5. Mugaritz (2* Michelin) – cel mai bine cotat restaurant din Țara Bascilor în Top 50 San Pelegrino – locul 6. Bucătăria este bazată pe inovație, meniul de degustare are 24 de feluri, iar restaurantul își permite să fie închis aproape 4 luni în fiecare an.
Și lista experiențelor culinare poate continua și se poate extinde oricât de mult concediu ai, pentru că această zonă este specială din multe puncte de vedere. Pe lângă barurile de tapas și pintxos care au, de asemenea, un rol important în cultura culinară din San Sebastian există și societăți gastronomice. Poți avea acces la ele doar în baza invitației primite de la un alt membru. Multe dintre aceste societăți sunt secrete și funcționează pe un principiu foarte simplu: grupuri de prieteni se întâlnesc și gătesc preparate pentru ei. Pentru o parte din ele, dreptul de membru se moștenește din generație în generație.
Sperăm să reușim să ne strecurăm și noi la o astfel de masă să avem parte de o experinta bască autentică.
Vom reveni cu update și detalii de la fața locului la finalul lunii august. Poți să îți faci o idee despre Țara Bascilor din materialul de mai jos.
Lasă un răspuns