Paris este genul de oraș pe care poți spune că începi să îl cunoști după 3-4 vizite. Multe obiective turistice, distanțe mari de parcurs, restaurante și cafenele care te atrag la tot pasul și multe străzi pe care merită să le străbați la pas. Este greu să te hotărăști ce să faci mai întâi, dacă nu ai un plan bine stabilit. Noi am avut 8 zile la dispoziție în care ne-am propus un mix de obiective turistice, experiențe culinare și momente de relaxare.
Am adunat mai jos 10 dintre lucrurile cele mai importante care ne-au ajutat la planificarea vacanței și informații utile descoperite pe parcurs.
1. Cazare – dacă alegi varianta hotel îți recomandăm să rezervi cu câteva luni înainte direct pe site-ul hotelului sau prin mail. Poți găsi reduceri mari și prețuri mult mai bune decât pe booking.com. Însă camerele standard de hotel sunt mici la majoritatea hotelurilor. Varianta cea mai bună din punct de vedere cost/spațiu este să încerci să găsești un apartament, cât mai aproape de liniile de metrou importante. Verifică harta liniilor de metrou înainte de rezervare.
2. Evită statul la coadă la cele mai importante obiective turistice – viator.com oferă variante bune pentru a vizita cele mai aglomerate obiective din oraș. Este de luat în calcul mai ales pentru Louvre. Noi am încercat turul lor Louvre Skip the Line: Paris Louvre Museum Guided Tour. Costă 54 de euro și timp de aproximativ 3 ore am fost ghidați prin muzeu pentru a vedea pe rând tot ce poartă eticheta “capodoperă”. N-am fost nevoiți să alergăm ore în șir cu o hartă în mână prin muzeul de 16 km căutând Mona Lisa, Venus din Milo și alte lucrări de referință din muzeu și nu am stat niciun minut la cozile uriașe. Turul Viator este una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat pentru vacanța din Paris. După tur poți rămâne oricât în muzeu.
3. Parisbymouth.com – este ghidul complet de food & wine al Parisului. Găsești aici recomandări culinare și locuri de evitat pentru fiecare cartier al orașului, review-uri de restaurante și bistro-uri, afli de unde poți mânca cea mai bună baghetă din oraș, cea mai bună tartă cu lămâie, cel mai bun restaurant de mic dejun și tot așa. Organizează chiar și tururi culinare de câteva ore sau degustări de vinuri și brânzeturi, pentru aproximativ 100 euro/pers.
4. Ziua de luni – cam toate obiectivele turistice și restaurantele bune sunt închise lunea. Recomandare: Domul Invalizilor, locul unde este înmormântat Napoleon și mulți dintre regii Franței, este o destinație de bifat într-o zi de luni. Sau Turnul Eiffel și Turnul Montaparnasse. Dintre restaurante, îți recomandăm să îți faci din timp rezervare la Jules Verne, Frenchie sau Semilla. Poți verifica și pe parisbymouth.com pentru alte variante.
5. Cină în Turnul Eiffel – Jules Verne este unul dintre restaurantele cu cea mai bună priveliște din lume și probabil cel mai romantic loc în care am mâncat noi până acum. Jules Verne se află la etajul al doilea al Turnului Eiffel. Este întâlnirea perfectă dintre celebra clădire de 324 m și cel mai cunoscut chef francez – Alain Ducasse. La nivel de experiență cumulată nu poți obține mai mult de atât n Paris. Dacă ar fi să alegem sau să recomandăm un singur restaurant de experimentat pentru prima vizită în Paris, acesta ar fi Jules Verne. Doar că trebuie să îți faci rezervare cu 3 luni înainte pentru a ocupă un loc la fereastră.
6. Cea mai bună înghețată din Paris – Berthillon este deja pentru înghețată cam ce este Valrhona pentru ciocolată. A devenit faimos undeva la începutul anilor ’60 și de atunci turiștii și localnicii deopotrivă stau la coadă în fața magazinului din rue St-Louis en l’Île 4e. Pentru noi clar nu depășește înghețata artizanală a italienilor, dar e un concurent pe cinste. Și cu siguranță cea mai bună înghețată din Paris.
7. Turul ciocolatei și Patiseria Viselor – dacă ești fan ciocolată atunci o plimbare pe străzile din cartierul Saint Germain este exact ce îți trebuie. Pe o distanță de câteva străzi sunt foarte multe magazine de ciocolată. Poți găsi câteva idei aici. Nu rata magazinul Le Chocolat al lui Alain Ducasse (26, rue Saint-Benoît)
Tot în Saint-Germain, dar într-o zonă mai liniștită în care se află mai multe ambasade și muzeul Rodin poți găsi La Pâtisserie des Rêves, una dintre cele mai apreciate din oraș. Modul de prezentare al produselor este spectaculos, iar tarta de lămâie este considerată una din cele mai bune din oraș.
8. Restaurante Good value for money – Paris adăpostește unele dintre cele mai bune și/sau celebre restaurante din lume. Însă prețurile pot urca foarte sus, foarte repede. Le Chateaubriand, L’Ami Jean și Semila sunt 3 restaurante în care vei mânca extrem de bine, la prețuri corecte. Le Chateaubriand de exemplu ocupă locul 21 în Top 50 cele mai bune restaurante din lume 2015, iar un meniu fix cu 6 feluri aici costă 70 de euro. Și este unul dintre cele mai bune pe care le-am mâncat în Paris. Pentru mai multe detalii citește articolul complet despre selecția noastră de restaurante aici.
9. Străzile din Marais și Frenchie To Go – dacă ar fi să recomandăm o singură zonă pentru plimbări atunci aceasta este cartierul Marais, o zonă plină de viață, un mix de străduțe cu magazine, cafenele și piață în aer liber. Aici găsești și una dintre cele mai bune variante din oraș pentru mic dejun și prânz: Frenchie To Go. Celebrul chef Gregory Marchand a deschis la 10 metri de restaurantul sau cult Frenchie, un no-reservations Frenchie To Go. Fie că ești în Marais sau mult mai departe, merită să vii aici pentru un sandviș Reuben la prânz, un bagel cu somon și avocado sau o tartă cu ciocolată și căpșuni. În plus, servesc mic dejun toată ziua și e deschis și luni.
10. Mic dejun la 3 stele Michelin – micul dejun la restaurantul Epicure reprezintă pentru noi o experiență memorabilă. Dacă vrei răsfăț și ai la dispoziție 2 ore, atunci micul dejun la Epicure ar trebui să se regăsească pe lista ta pentru Paris. Poți citi mai multe despre această experiență aici.
Dorina Dănilă says
Bune idei pentru o vizita la Paris. Multumesc!
Ana Gorea says
Nu m-as satura de el nici daca as merge pentru a 10-a oara!