Mai bine de o săptămână am testat unele dintre cele mai bune restaurante din Paris: cu stele Michelin, restaurante din Top 50 World’s Best și variante care oferă un raport foarte bun calitate/preț.
Dacă ar fi să alegem un restaurant pentru poziția fruntașă în topul experiențelor noastre culinare, acesta ar fi L’Atelier de Joel Robuchon din Saint-Germain. Este cel mai echilibrat și cel mai gustos meniu pe care l-am experimentat. Și spunem asta după ce am vizitat și restaurante cu mai multe stele Michelin și poziții mai bune în topuri. L’Atelier de Joel Robuchon din Saint-Germain are 2 stele Michelin și este pe locul 31 în Top 50 2014 cele mai bune restaurante din lume (pentru 2015 apare pe locul 63 în topul publicat recent).
L’Atelier de Joel Robuchon este un concept ce reunește mai multe restaurante sub bagheta celebrului chef. Cel din cartierul Saint Germain este primul deschis și totodată cel mai apreciat. Toate “atelierele” sunt organizate în jurului unui bar deschis, dreptunghiular, ce are în centru bucătăria. Pe scurt, toți gurmanzii stau la bar de jur împrejurul bucătăriei și urmăresc haosul organizat de dinaintea servirii mâncărurilor. Contribuie mult la atmosferă și la percepția vizitatorilor, iar nouă ne pare și un sistem eficient de valorificare a spațiului.
La Atelierul lui Joel Robuchon meniul include mai multe variante a la carte și un meniu fix de degustare – “Discovery”, cu 10 feluri. Noi am ales a doua variantă, recomandată mai ales pentru prima vizită. Și din 10 feluri nu am găsit niciunul care să ne pară mai puțin gustos sau mai puțin interesant decât precedentul. Mâncarea de la Atelierul lui Joel Robuchon este absolut senzațională! Nu ne place să folosim cuvinte mari sau clișee, dar o cină la L’Atelier de Joel Robuchon este o experiență de zugrăvit în cuvinte mari. A fost apogeul vacanței noastre culinare în Paris.
Meniul este bine echilibrat, un mix între preparate pe bază de legume și cele pe bază de carne. Fiecare fel de mâncare are un ingredient dominant care îi poartă numele. Ne-au plăcut: crabul de Alaska, caviarul, supa de sparanghel și mai ales cotletele de berbecuț. Însă preferatul nostru rămâne foie gras cu măr verde și hibiscus, cel mai bun foie gras pe care l-am mâncat până acum. Chiar și platingul a fost peste tot ce am văzut în Paris.
Deserturile au fost și ele impresionante. Două la număr: unul mai ușor cu căpșuni și al doilea cu 5 texturi de ciocolată, unul dintre preparatele “semnatura” din Atelierul lui Joel Robuchon.
Pentru zona de vin, am ales recomandarea staff-ului care să se potrivească preparatelor, dar și pasiunii noastre pentru Chardonnay-ul de Burgundia. Ne-am delectat cu un vin bun din zona Mersault.
L’Atelier de Joel Robuchon din Saint-Germain este cel mai bun restaurant în care am mâncat până acum. Și nu ne referim exclusiv la Paris. Însă sperăm să putem spune acest lucru de mai multe ori până la finalul acestui an despre restaurantele în care vom ajunge.
Suntem curioși să testăm și un alt restaurant al lui Joel Robuchon în călătoriile noastre următoare. Londra sau Las Vegas sună foarte bine.
Ce mai trebuie să știi:
- Joel Robuchon este chef-ul cu cele mai multe stele Michelin din lume, 25 în total. Prin comparație, Alain Ducasse are 21 de stele cumulat, dintr-un număr mai mare de restaurante.
- Trebuie să îți faci rezervare cu 1-2 luni înainte pentru L’Atelier de Joel Robuchon Saint Germain”. Mai ales dacă îți dorești să vii aici într-o seară din weekend. Rezervările se fac pe site și trebuie confirmate telefonic cu 1 zi înainte de vizită.
- Experiența la Atelierul lui Joel Robuchon durează cam 3 ore. Meniul de degustare costă 175 euro. Dacă adaugi o sticlă de vin bun ajungi la 450 euro pentru o cină în 2 persoane. Mai multe detalii pe site-ul oficial al restaurantului” – atelier-robuchon-saint-germain.com
Bitu Mihai says
Arata nemaipomenit, sunt sigur ca au si un gust extraordinar. Dar si preturile sunt pe masura.