O masă la un restaurant cu stele Michelin poate fi acea experiență care adaugă ceva special la un city break sau o vacanță mai lungă. De aceea, noi încercam să includem cel puțin un astfel de restaurant pe lista de activități, cam de fiecare dată când ieșim din țară.
Totul trebuie planificat cu mult timp înainte, mai ales când este vorba de restaurante cu mai multe stele Michelin sau cele incluse în Top 50 cele mai bune restaurante din lume al celor de la San Pellegrino. Putem spune că organizarea unei astfel de vacanțe este comparabilă cu o ieșire la un concert în afară. Îți iei bilete din timp și îți gândești întreagă vacanță în funcție de data respectivă. Doar că în cazul acesta, costurile sunt seminificativ mai mari, de cele mai multe ori.
Cum următoarea noastră vacanță este la Paris, orașul cu cele mai multe stele Michelin din Europa, planificarea ne-a ocupat mai mult timp decât de obicei. Paris are nu mai puțin de 9 restaurante cu 3 stele Michelin și alte 88 care au 1 sau 2 stele. Plus o mulțime de alte restaurantele bune fără stele, mare parte dintre ele bine ascunse de ochii turistului.
Tot procesul a început undeva în luna februarie, cu mai mult de 3 luni înainte de perioada vacanței. Și a inclus mai multe etape, pe care le vom detalia pas cu pas.
Pasul 1: Alegerea restaurantelor
Acest pas este destul de ușor de parcurs pentru orașele care au puține opțiuni. Cum este Praga, de exemplu, care are doar 2 restaurante cu stele Michelin. Însă pentru un oraș cu multe stele cum este Paris, selecția restaurantelor implică mai mult research și o serie de criterii de care trebuie să ții cont.
Pentru noi, cel mai important filtru a fost prezența în Top 50 cele mai bune restaurante din lume. Apoi am luat în calcul numărul de stele Michelin, chef-ul, locația restaurantului și review-urile de pe tripadvisor și alte câteva site-uri cu păreri ale pasionaților. Bineînțeles, bugetul total alocat pentru vacanță reprezintă și el un factor. Mai ales că restaurantele din Paris sunt unele din cele mai scumpe.
Pasul 2: Rezervarea unei mese
Restaurantele au sisteme de rezervare diferite. Sunt locuri în care îți poți face rezervare cu un an înainte și altele care permit rezervări cu doar 1-2 luni în avans. Există însă și restaurante unde poți rezerva doar telefonic, într-un anumit interval orar, cu maxim X zile (puține) înainte de vizită.
De aceea, cel mai bine e să verifici înainte care este modalitatea prin care poți obține rezervarea și dacă sunt locuri. Ideea este că trebuie să fii informat, perseverent și să te organizezi din timp dacă vrei să mănânci la cele mai bune restaurante din lume. Nu te poți baza pe noroc. Același lucru este valabil și pentru restaurantele din Paris.
Cam toate restaurantele îți vor cere datele cardului pentru confirmare. Există chiar și o taxa pe care o percep în cazul în care nu onorezi rezervarea și nu anunți acest lucru în timp util. Poate ajunge la câteva sute de de euro.
Lista noastră finală pentru Paris
După ce am parcurs etapele de documentare, selecție și am investigat sistemul de rezervare, avem o lista cu 4 restaurante la care vrem neparat să ajungem în Paris. Pentru 3 dintre ele avem deja rezervare.
1. Arpege – 3 stele Michelin, locul 25 în Top 50 restaurante din lume
Arpege ocupă cea mai înaltă poziție în Top 50 dintre restaurantele din Paris și este considerat a fi unul dintre cele mai bune restaurante vegetariane din lume, deși are de asemenea si meniu non-vegetarian. Arpege e și unul dintre cele mai scumpe restaurante din Paris.
2. L’Atelier de Joel Robuchon – 2 stele Michelin, locul 31 în top 50 restaurante din lume
Joel Robuchon este chef-ul cu cele mai multe stele Michelin din lume. Are 25 de stele adunate de la 12 dintre restaurantele de care se ocupă în Asia, Europa și America de Nord. Un alt motiv care ne-a făcut să alegem acest restaurant este și conceptul de open kitchen: sunt 40 de locuri la barul aranjat în formă de pătrat iar bucătăria este în mijloc, să poți observa tot spectacolul culinar.
3. Jules Verne – 1 stea Michelin, Alain Ducasse
Considerat restaurantul cu cel mai bun view din Paris, Jules Verne se află la etajul 2 al Turnului Eiffel și este una dintre locațiile speciale de care se ocupă Alain Ducasse. Rezervările se deschid cu 2 luni înainte, iar zilele de weekend se epuizează rapid.
4. Chateaubriand – locul 27 în Top 50 restaurante din lume, fără stele Michelin
Este unul dintre restaurantele la care este foarte greu să obții o rezervare. Se pot face doar telefonic, cu 14 zile înainte de vizită. Meniul are un preț fix de 60 euro, iar un chef basc nonconformist, Inaki Aizpitarte, îți pregătește ceea își dorește. Sperăm să prindem și noi o masă aici.
Revenim cu review-uri și mai multe recomandări la sfârșitul lunii mai. Între timp, îți poți face o idee despre restaurantele lui Joel Robuchon.
Veronica Baciu says
Buna ziua:),
Este o adevarata placere sa citesc articolele voastre! Am ajuns din intamplare pe aceasta pagina, cautand impresii despre Fior di Poesia, iar acum nu-mi vine decat sa stau sa va citesc, sa trec de la o poveste la alta:).
Sincere felicitari!
amusebouche says
Multumim mult, Veronica!