Praga este orașul nostru de suflet și cel pe care îl cunoaștem cel mai bine din afara țării. În ultimul an, am experimentat aici restaurante recomandate de prieteni cehi, pe cele cu poziții fruntașe pe TripAdvisor și ambele restaurante cu stele Michelin din oraș. Am descoperit multe locuri care merită încercate. Din acestea, am selectat 3 variante foarte diferite pe care îți recomandăm să le experimentezi într-un city break.
Avem în listă mâncare tradițională alături de cea mai bună bere, un italian mai bun decât orice găsești în București și o experiență de fine dining cu stele Michelin.
1. KATR – mâncare tradițională și Pilsner Urquell nepasteurizată
Unul dintre criteriile după care alegem restaurantele cu mâncare tradițională este tipul de bere de care te poți bucura în locație. Toate locațiile Pilsner Urquell cu bere la tank (nepasteurizată) reprezintă o alegere bună. Iar KATR este unul dintre aceste locuri recunoscute atât pentru mâncare, cât și pentru bere.
Preparatele la KATR sunt o variantă modernă a bucătăriei cehești alături de mâncăruri internaționale. Poți chiar să îți rezervi o masă cu plite individuale incorporate și să îți prepari singur friptura și legumele, așa cum îți dorești. Durează doar câteva minute. Dacă totuși nu ai chef “de gătit”, dar vrei să te bucuri de experiență, un bucătar poate pregăti friptura chiar în fața ta.
Berea Pilsner Urquell nepasteurizată de la KATR este recunoscută ca fiind una dintre cele mai bune din Praga. Rulajul este mare, deci berea de aici mereu proaspătă. Vei simți acest lucru de la prima înghițitură, chiar dacă nu ești un mare băutor de bere.
Ne-a plăcut cam tot ce am mâncat la KATR. Mențiuni speciale pentru confitul de rață cu risotto de orz, parmezan și portocală, supa de dovleac și desertul cu ananas la grătar și cremă de vanilie.
Mâncare tradițională bună alături de bere Pilsner Urquell la tank găsești și la Kolkovna Celnice (V Celnici 1031/4) , la Mincovna,(chiar în Old Town Square) sau la Hybernská (Hybernská 7). Doar pentru bere ar trebui să ajungi la Lokal (Dlouhá 33), locul în care poți înțelege cel mai bine legătura dintre cehi și bere. În toate aceste locuri este esențial să îți faci rezervare, indiferent de ziua săptămânii.
Katr restaurant | Vězeňská 9| +420 222 315 148 | www.katrrestaurant.cz
2. Pasta Fresca – preparate italienești în Old Town Square
După câteva experiențe cu mâncare tradițională este foarte posibil să îți dorești și o alternativă. Pasta Fresca este una dintre cele mai bune. Este poziționat în plin centru, pe strada Celetná, foarte aproape de Old Town Square.
Îți spunem un singur lucru: Pasta Fresca este peste orice restaurant italian din București. Aici putem lua ca termen de comparație chiar Osteria Gioia, preferatul nostru.
La Pasta Fresca găsești multe variante de paste făcute “în casă”, o selecție bună de brânzeturi, antreuri din fructe de mare, o salată cu avocado, căpșuni, gorgonzola și nuci pe care merită să o încerci, peste proaspăt și preparate din carne. Indiferent de categorie, urmărește preaparatele care au alături simbolul “*” pentru a te asigură că alegi ce este mai bun. Adică recomandarea casei.
Preferatele noastre sunt pastele proaspete cu spanac, ciuperci porcini, nuci caramelizate și sos de smântână.
Pasta Fresca | Celetná 11 | +420 224 230 244 | http://pastafresca.ambi.cz/en/
3. La Degustation Boheme Bourgeoise – bucătărie cehească reinterpretată și 1* Michelin
La Degustation este unul dintre cele mai apreciate și lăudate restaurante din Praga. În special pentru complexitatea preparatelor și asocierile spectaculoase de ingrediente, dar și pentru organizarea exemplară a activității din bucătărie. Pentru toate acestea a primit 1 stea Michelin.
La Degustation este deschis în fiecare zi începând cu ora 18:00 și oferă două meniuri fixe de degustare. Cu 7 sau 11 feluri. Sunt diferite de la o zi la cealaltă, însă sunt întotdeauna prestabilite și nu poți interveni în alegerea preparatelor. Mâncarea este surprinzătoare de-a dreptul. Este o reinterpretare a bucătăriei tradiționale și se bazează în principal pe o carte de rețete de la finalul anilor 1800. Ne-au plăcut mult căprioara cu ienupăr, varză și mere, icrele de sturion cu ou și conopidă, jelly foie gras cu fistic și vită wagyu cu sfeclă și muștar.
Am scris mai multe despre experiența noastră La Degustation Boheme Bourgeoise, într-un articol separat aici.
La Degustation |Haštalská 18 |+420 222 311 234 | www.ladegustation.cz/en/
Tea says
Noi am mancat intr-un resto „pescaresc” style dintr-un cartier obscur in care locuiam (Strasnice). Ofc, nu l-am gasit pe google maps, ci pe strazi, plimbandu-ne de la metrou spre casa. Am revenit de nu stiu cate ori, dar asta a fost acum ceva ani, cred ca ni s-au mai schimbat si gusturile intre timp 😛 De ce vorbesc la plural?:)))
Florin says
Salut, Amusebouche
As mai adauga aici restaurantul Rodizio di Brasileiro, din Praga, All you can eat, intr-un stil aparte.