Se apropie din nou acel moment al anului în care vom afla lista celor mai bune 50 de restaurante din lume/ World’s 50 best Restaurants. Ceremonia va avea loc la New York pe 13 iunie și va putea fi urmărită live pe internet. Abia așteptăm să vedem câștigătorii din acest an și noutățile din top, mai ales că am vizitat ceva restaurante în ultimul timp 🙂
sursa foto: www.theworlds50best.com
World’s 50 Best este în acest moment topul care contează. Acest lucru se vede atât în interesul din partea chefilor, dar și al amatorilor de experiențe culinare. Asta nu înseamnă că Ghidul Michelin sau alte topuri nu sunt importante. Doar că nu se bucură de aceeași atenție.
Cum se aleg cele mai bune 50 de restaurante?
Pe bază de vot. Există o comunitate de specialiști de aproximativ 1000 de persoane compusă în mare parte din chefi, critici și jurnaliști de specialitate. Fiecare votant trebuie să viziteze un anumit număr de restaurante dintr-o anumită zonă, într-o anumită perioadă. Cum se vede acest lucru la nivel de rezultate: apar tot timpul nume noi, discutăm despre diversitate și acoperire globală. Iar creativitatea este unul din cele mai importante criterii care diferențiază restaurantele de pe primele poziții. Prin comparație, ghidul Michelin este realizat în urma review-urilor făcute de inspectori specializați (Michelin). Schimbările majore sunt destul de rare, iar sentimentul general este că unele restaurante sunt favorizate și primesc/ își păstrează stelele datorită statului de superstar al chef-ului. Lucru valabil în special în Franța. Probabil că cel mai clar exemplu este Paul Bocuse din Lyon, un restaurant care își păstrează cele 3 stele Michelin de mai bine de 50 de ani.
Restaurantele care ajung în top
Putem spune că restaurantele care ajung în World’s 50 Best Restaurants au succesul garantat, indiferent dacă au sau nu stele Michelin. Și indiferent unde se află. Iar chefii devin brusc niște adevărate superstar-uri. Iar acest lucru se vede, bineînțeles, și la nivel de rezervări. Un restaurant aflat în World’s 50 Best este în multe cazuri mai greu de rezervat decât un restaurant cu 3 stele Michelin care nu se află în top. Un exemplu este Chateaubriand din Paris (locul 21 în top în acest moment, fără stele Michelin).
Cele mai bune restaurante din lume
Din 2002, de la apariția topului, doar 5 restaurante au reușit să ocupe prima poziție: El Bulli, French Laundry, Fat Duck, Noma și El Celler de Can Roca. Interesul pentru aceste restaurante este enorm. De la El Bulli care primea un milion de cereri de rezervări pe an până la actualul număr 1, El Celler de Can Roca, unde se fac rezervări cu un an înainte. Vom ajunge aici în septembrie, după un an de așteptare 🙂
Restaurantele noastre preferate
Noi am ajuns până acum la 6 restaurante din topul 2015 și alte 3 care au fost în top pe poziții fruntașe în trecut. Putem spune că nu am fost dezamăgiți și a meritat tot efortul. Restaurantul nostru preferat dintre cele la care am fost până acum este Azurmedi (Țara Bascilor), locul 19 în topul 2015. Sperăm să îl vedem cât mai sus în 2016.
Alte restaurante la care ne așteptăm să urce / intre în top:
L’Arpege, Franța, locul 11 în World’s 50 Best 2015 – pentru că 2016 este anul în care Alain Passard va primi distincția The Diners Club Lifetime Achievement Award, iar L’Arpege este într-adevăr unul din cele mai bune restaurante din Paris.
Le Cinq, Franța-a (re)primit a 3-a stea Michelin în 2016. Ne așteptăm să intre în top pentru că este probabil cel mai bun restaurant din Paris.
Faviken, Suedia, locul 25 în World’s 50 Best 2015 – cel mai izolat restaurant de fine dining din lume. Un concept unic despre care am auzit și citit foarte multe lucruri bune. Vom ajunge și noi aici în noiembrie.
Acum rămâne de văzut ce au ales cei 1000 de specialiști pentru top-ul din acest an. Pentru prima dată festivitatea va avea loc în New York ( până acum s-a desfășurat doar la Londra). Încă o declarație legată de acoperirea globală pe care o are acest top.
Lasă un răspuns