L’Andana a fost primul nostru argument pentru o lună de miere în Italia. Îl știam de ceva timp ca fiind singura prezență a lui Alain Ducasse în Italia și mai apoi drept una dintre cele romantice recomandări în Toscana. Apare în mai toate topurile cu destinații romantice din Toscana.Între timp colaborarea cu Alain Ducasse a încetat, însă dorința noastră de a descoperi acest loc a rămas la fel de pronunțată.
L’Andana este pentru noi un mix câștigător de istorie, cadru natural de excepție și confort de 5*. Este și parte a rețelei The Leading Hotels of the World, despre care povesteam într-un articol separat că este una dintre preferatele noastre. Și o alegere perfectă pentru luna de miere sau orice alt moment romantic.
Localizare
L’Andana ocupă o fostă reședință de vânătoare a familei di Medici și este locul în care ducele Leopold al 2-lea de Lorraine își petrecea verile. Este aproape de Castiglione della Pescaia, în zona Maremma a Toscanei, la doar câțiva kilometri de Mediterană. De la Roma ai de mers aproape 3 ore în timp ce din Florența ajungi la L’Andana în aproape 2 ore. Atmosfera
Ca să ajungem la L’Andana, din strada principală care merge înspre Castiglione della Pescaia am pornit pe un drum îngust, flancat de chiparoși și pini mediteraneeni. Cam acesta este momentul în care am simțit că ne așteaptă ceva cu adevărat special la capătul drumului. Și nu ne-am înșelat.
Odată ajunși pe proprietate, am avut sentimentul acela aparte al călătoriei în timp. Senzația că am pășit într-o bulă. Asta pentru că L’Andana înseamnă o vilă din sec 19 al cărei spirit și a cărei structură au fost păstrate și puse în valoare impecabil. La aceasta se adaugă alte câteva proprietăți din aceeași perioadă care au aparținut marelui duce de Toscana, Leopold al-II-lea și 500 ha de natură “cu de toate”.
Vechiul grânar al ducelui este acum restaurantul pentru cină al resortului, iar capela în care mergeau membrii familiei la slujbă, încă este activă și îi găzduiește pe oaspeți în fiecare duminică. Totul este înconjurat de livezi de măslini, vie și vegetație mediteraneeana din plin. Plus teren de golf, terenuri de tenis, 2 piscine exterioare, câteva zone de relaxare și un SPA recunoscut pentru produsele premiate și conceptul atipic (Gourmand Spa).
Per total este locul perfect pentru o vacanță romantică. Proprietatea este unică și senzațională de-a dreptul. Interior & Camere
Interioarele sunt “perfect match” cu stilul rustic de lux al locului. De la mobilier de epocă, șemineu din piatră și draperii de mătase, la sculpturi din bronz și oglinzi impunătoare. Multe pasteluri, multe texturi și prin orice fereastră privești, vederea este impresionantă.
Hotelul are 33 de camere&suite. Noi am ales o cameră Deluxe Mezzanine care vine cu 50m, o scară interioară care duce înspre un mic birou și priveliște grozavă înspre piscină și vie. Lăsăm fotografiile să dezvăluie mai multe detalii.
Servicii
La L’Andana totul este “very professional” și atenția la detalii foarte sus. De la servicingul de 2 ori pe zi, la vinul de întâmpinare din partea casei însoțit de urări scrise în română, până la sugestii zilnice printate de lucruri pe care am fi putut să le facem a doua zi.
În categoria servicii, mențiune specială pentru SPA. Folosesc niște produse premiate, ESPA, și au dezvoltat un nou concept de tratamente gourmet, care integrează produsele lor naturale cum ar fi uleiul de măsline. SPA-ul include și o piscină încălzită, jacuzzi, saună, hammam și o zonă de fitness.
Mâncare & Vinuri
L’Andana are 2 restaurante. Tratoria Enrico Bartolini, cu abordare fine dining, deschis doar pentru cină de marți până duminică. Al doilea restaurant este La Villa, cu o abordare mai casual, tradițională, deschis în fiecare zi pentru toate mesele. Inclusiv micul dejun este servit aici.Trattoria Enrico Bartolini
Așa cum am povestit deja, L’Andana are un istoric de 10 ani cu Alain Ducasse care adusese și 1 stea Michelin restaurantului “din granar”.
Din 2016 L’Andana își dorește să aducă toată povestea culinară într-o zonă mai Italiană/Toscană așa că au început colaborarea cu Enrico Bartolini, unul dintre cei mai talentați chefi din noul val. Enrico are 3 restaurante în Italia, cel din Milano fiind recompensat cu 2 stele Michelin. Meniul de la Trattoria Enrico Bartolini este astfel undeva la granița dintre tradiție și creativitate. Și toate eforturile lor declarate se îndreaptă înspre obținerea primei stele Michelin.
Au un meniu scurt de degustare, un meniu a la carte cu câteva variante în plus făță de preparatele incluse în meniul de degustare și un meniu al zilei. Am încercat din toate în timpul în care am stat la L’Andana. Putem spune că mai este puțin de lucru până la prima stea, dar startul este bun.
La Villa
Primul lucru care ne vine în minte când ne gândim la “La Villa” este micul dejun. Respectiv unul dintre cele mai memorabile “all time”. Bufet diversificat, cu multe preparate locale de calitate, foarte fresh. Și preparate de patiserie la un nivel pe care nu l-am mai întâlnit până acum la mic dejun. De la cele 4 tipuri de brioșe, tarte cu ciocolată și pere, prăjitură cu prune, la 4 tipuri de croissante, tot ce însemnă patiserie este senzațional. Și la toate acestea se adaugă un set-up de poveste: o masă sub copaci seculari, cu priveliște înspre dealurile acoperite de vie și măslini. O experiență cu adevărat specială.
Pentru prânz și cină servesc același meniu, cu preparate tradiționale clasice, foarte potrivit cu locul. Vinuri
Viile pe care le-am privit îndelung în timpul vizitei noastre la L’Andana sunt procesate tot de către familia Moretti, proprietarii celor 500ha printre alte afaceri de succes în Italia. Astfel că în meniurile de la cele 2 restaurante se regăsesc vinuri produse local, alături de alte app. 250 de etichete, majoritatea din Italia.
În apropiere de L’Andana, cei din familia Moretti au și o cramă spectaculoasă din punct de vedere arhitectural, realizată împreună cu designerul Mario Botta. Crama se numește Petra și este cunoscută pentru vinurile roșii produse aici. Poți merge pentru o degustare aici sau doar pentru priveliștea spectaculoasă. Ce mai trebuie să știi:
- În 2014 L’Andana a primit premiul Best Countryside Hotel Award for Excellence, by Condé Nast
- L’Andana este deschis de la jumătatea lui Aprilie și până la 1 Noiembrie.
- Este recomandat să îți faci rezervare cu cel puțin 3 luni înainte pentru a putea beneficia de oferte bune. L’Andana este și partener Mastercard și poți obține oferte speciale direct pe site-ul lor, dacă alegi să plătești cu un Mastercard.
- Mai multe detalii pe site-ul lor aici
Marian says
Foarte bun articol și foarte buna recomandare, chiar voiam sa merg în Italia și nu găseam o vila veche de secol XIX care sa îmi cada în cap 🙂
Sanda says
Comentariul se vrea o gluma, nu?
Denisa says
Ce taran :)))